van eversberg tot eerde

In de Wilgenweard te Nijverdal werden de eerste exemplaren van de nieuwste uitgave van Uutgeverieje ’n Boaken overhandigd aan vertegenwoordigers van de VVV’s van Ommen, Twenterand en Hellendoorn.

In Van Eversberg tot Eerde nemen de auteurs Ester Smit en Dinand Webbink de lezer letterlijk en figuurlijk mee op een tocht door verleden en heden van zeven kastelen en vijf landhuizen langs de Regge in Hellendoorn, Den Ham en Ommen.

Van elk kasteel of havezate en van elk landhuis wordt de geschiedenis beschreven. Het is geen dorre opsomming van feiten, jaartallen en bewoners, maar het zijn spannende verhalen die het verleden doen herleven. Verder wordt van elke havezate en landhuis nauwkeurig verteld wat er tegenwoordig nog te zien is. Soms is dat een compleet kasteel, met tuinen, lanen en boerderijen, zoals Eerde en Archem, dan weer is het een romantische ruïne met vervallen, maar interessante tuinen, grachten, een vijver en lanen, zoals bij Eversberg. In enkele gevallen is er praktisch niets over, zoals bij de havezaten Mennigjeshave of het landhuis Rohorst in Den Ham. Maar ook dan slagen de auteurs er in een boeiend beeld te schetsen van het kasteel en is het mogelijk je ter plekke een voorstelling te maken van hoe het ooit was.

Als bijlage bevat het boek een prachtige fietsroute langs alle kastelen en landhuizen door de mooie natuur van de gemeentes Hellendoorn, Twenterand en Ommen. Het is mogelijk de fietsroutes in twee gedeelten te rijden. Men kan starten bij de VVV’s van Nijverdal, Den Ham of Ommen. De fietsroute is ook afzonderlijk verkrijgbaar.

Over de auteurs

Drs. Ester Smit is werkzaam bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle als beheerder van de beeldbank en verzorgt daarnaast als zelfstandig ondernemer historische teksten met haar bedrijf Op avontuur met geschiedenis.

Dinand Webbink is cultuurhistorisch medewerker bij Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek te Deventer. Beide auteurs publiceren regelmatig over historische onderwerpen. Samen schreven zij De propagandaoorlog, dat handelt over het gebruik van propaganda in de Tweede Wereldoorlog. Dit boek werd genomineerd voor het Overijssels Boek van het Jaar 2008.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.