Home / archiefcentraal / stinfa biedt mensen steun in financiele zaken

stinfa biedt mensen steun in financiele zaken

Wat een bakker, slager, metselaar of timmerman doet is duidelijk. Maar wanneer Ommenaar Willem Keijzer zijn beroep noemt, ziet hij regelmatig vragende gezichten. Want een bewindvoerder, wat is dat precies?

Wanneer iemand door een lichamelijke of geestelijke beperking niet in staat is om zijn eigen gelden te beschermen en te beheren, dan kan via de rechtbank een aanvraag worden gedaan voor beschermingsbewind over zijn vermogen. De rechtbank stelt dan een bewindvoerder aan, zo luidt de officiële omschrijving van zijn beroep. “Niet te verwarren met de schuldsanering,” stelt Willem Keijzer, bewindvoerder bij Stichting Stinfa. “Het gebeurt vaak dat mensen bewindvoerder zijn voor hun ouders, of voor andere familieleden. Die situatie wordt vaak uit nood geboren. Tegenwoordig wordt deze taak steeds vaker uitbesteed aan een professionele bewindvoerder, omdat mensen het niet altijd met hun familie over geldzaken wil hebben. Of omdat sociale begeleiders zich liever bezig houden met de zorg van hun cliënt, dan alleen met de financiële kwesties.”

Willem Keijzer werkte jarenlang in de wereld van assuranties en hypotheken, maar kwam uiteindelijk tot de conclusie dat hij dat niet zijn hele leven wilde blijven doen. “Ik alleen maar bezig met targets halen in een markt die steeds moeilijker werd. Ik heb er veel van geleerd, maar echt gelukkig werd ik er niet van. Toen kwam Stichting Stinfa – Steun in Financiële Aangelegenheden – op mijn pad. De stichting werd destijd opgericht door Notaris Post, mijn schoonvader. Hij bracht er drie van zijn cliënten in onder, waarvan hij bewindvoerder was. Aanvankelijk werkte mijn schoonzus mee in de stichting. Omdat mijn schoonvader de stichting wilde laten groeien, ben ik er toen bij gekomen.” Een bewindvoerder wordt benoemd door de rechtbank, ook de tarieven worden door de rechtbank vastgesteld. Echt rijk wordt hij er niet van, maar dat is in de eerste instantie ook niet zijn bedoeling. “Het is een manier van werken die mij veel voldoening geeft. Je kunt echt wat voor mensen betekenen”, vindt Willem.

Om gebruik te kunnen maken van een bewindvoerder moeten mensen aantoonbaar een beperking hebben. Mensen die hun boekhouding prima kunnen bestieren, maar het gewoon niet doen, verwijst hij door naar een accountant. “Voor mensen met een uitkering is het soms bijna onmogelijk om rond te komen. Ze moeten het soms redden van een paar tientjes in de week. Wat we dan doen is een budgetplan samenstellen, met een overzicht van wat erin en wat eruit gaat. Het is belangrijk om dat zichtbaar voor ze te maken en erover te praten welke zaken zijn van belang zijn en welke echt niet. We denken vaak ook echt met de mensen mee. Als ze ons bijvoorbeeld bellen met de vraag of we 300 euro kunnen overmaken omdat ze een nieuwe stofzuiger moeten hebben en het geld is er gewoon niet, dan wijzen wij ze erop dat ze er beter eentje voor 69 euro bij de Mediamarkt kunnen kopen. Of we treffen een regeling met school als blijkt hun kinderen niet meekunnen op schoolkamp omdat het te duur is. Ook tippen we ze om zich op te geven voor de voedselbank.”

Mede door de crisis en de stijgende energieprijzen enerzijds en het bevriezen van uitkeringen anderzijds komen mensen steeds vaker in de financiële problemen. Daarom krijgt Stinfa het steeds drukker. Inmiddels wordt Willem bijgestaan door zijn vader en door Martijn van der Sluijs, die om dezelfde redenen als Willem zijn baan in het bankwezen verwisselde voor het werken bij de stichting. Steeds vaker geeft Stinfa lezingen over bewindvoering voor medewerkers op zorgboerderijen en instellingen. Daarnaast geeft Martijn ook budgetvoorlichting en budgetcursussen via de Raadswinkel in Hardenberg. “Dankzij een goede begeleiding slagen de meeste cliënten erin om zonder schulden rond te komen. We proberen hen zo goed mogelijk bij te staan, met als uiteindelijke doel dat ze onder het bewind uitkomen.” Meer informatie via www.stinfa.nl

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.