Home / archiefcentraal / spijkerschrift kraaien of koeren

spijkerschrift kraaien of koeren

“Roekoe,” koert een gedempt geluid door de kamer. Dat klinkt als een duif. Wel een beetje vreemd, denk ik nog. “Roekoe.” Nu horen de kinderen het ook. “Misschien zit ‘ie in de schoorsteen,” oppert grote zus. Ik pak de zaklantaarn en schijn in het gat waar eerst de kachelpijp instak. In de verte zie ik een dikke vette grijze duivenkont – roekoekoe – eens lekker de veren uitschudden. Als een ware Vrouw Holle laat het beestje sneeuw van as en roet op mij neerdalen. “Ze had moeten kraaien,” mompel ik, terwijl ik me terugtrek uit de schouw.

Manlief en ik vonden het al een beetje vreemd, dat de kachel niet wilde trekken. Roken was daarentegen geen probleem. Via alle mogelijke kieren krulde de rook sierlijk de kamer in. In een paar tellen bevonden we ons in een dikke stevige mist. Lag het wellicht aan het barstje in het raampje? Of bleef er een klep vastzitten?

De andere dag is de kachel ervoor weggehaald. Samen met zoonlief werd het gietijzeren gevaarte door mijn man naar de garage verplaatst. Dat is nog een hele klus. Tijdens het transport kan er van alles gebeuren. Niets aan te doen. En met de teen van mijn zoon valt het gelukkig mee. Niets meer aan doen. Behalve dat het raampje nu ontbreekt, blijkt met de kachel weinig aan de hand te zijn. Dat weet ik, nu ik dus tegen de onderkant van de grijze duivenderriere aankijk.

“Gelukkig dat de kachel er niet is,” vertelt grote zus met een zucht. Doelend op dat broedende geval. Jammer dat er geen kraaienkap op zit, denk ik met een zucht. Vele ideeën om de schoorsteen te ontruimen passeren de revue. Bij allen betekent het een voortijdige dood van het beestje. Of het nest dat eraan moet geloven. Ik besluit de duif te laten zitten. Het is kleine zus die tenslotte mij een gebraden duif in de mond doet vliegen. “Ik vind kraaien een beetje eng, want ze eten babyeendjes,” vertelt ze. Laat de natuur haar gang maar gaan, we horen het vanzelf wel. Wordt het de duiven- of de kraaienmars?

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.