Home / archiefcentraal / spijkerschrift eend op het paasmenu

spijkerschrift eend op het paasmenu

Het Paasmenu is in mijn gedachten helemaal gereed. Vooraf denk ik aan een lichte bouillon getrokken van eendenborstfilet. Daarna komt er op tafel de gegrilde canard overgoten met een heerlijke sinaasappelsaus en ten slotte een eigenhandig tot mousse gestampte woerd, het liefst een stuk of vijf. Vijf eenden laten mij al enkele dagen broeden op een moordplan die zijn weerga niet kent.

De lente. Alles komt weer tot leven en dat leven moet worden doorgegeven aan de generatie die nog moet ontstaan. Want daar is de lente voor. De lammetjes o zo schattig, dartele veulentjes in de wei, een koe die vredig aan het herkauwen is terwijl het kalfje zich aan haar laaft. Vogeltjes die blij zijn met de winterjas van mijn hond. Bloesems die bloeien, een haasje die huppelt over de weilanden. Heel mooi. Totdat ik de eendenparing ontdek.

In eerste instantie had ik niet eens in de gaten dat het een paring betrof. Ik zag vijf woerden driftig kwakend, met hun vleugels het water opspatten. De spetters werden prachtig mooi belicht door de stralende lentezon. Met hier en daar de groene kleurschakeringen van de eendekoppies. Een waar schouwspel waarvoor ik echt even stil ging staan en toen zag ik dus dat bruine koppie benauwd bovenkomen. En weer naar onder. Naar boven. Onder.

Met zijn vijven bevrijden ze het vrouwtje. Alsof er nummertjes werden getrokken. Gewoon een ordinaire groepsverkrachting. Ik heb er geen andere woorden voor. Woest en machteloos stond ik aan de waterkant. Normaalgesproken stuur ik mijn hond nooit af op andere dieren, maar nu maakte ik een uitzondering. Niet dat hij iets uitrichtte. Aanvallen doet hij alleen op zijn voerbak. Het had wel effect. Voor even dan. De zes eenden vlogen weg, vrouwtje voorop en de rest er hitsig erachteraan.

Maar als ik die eendemannen ooit in mijn vingers krijg, dan zullen ze ervan lusten. Beter gezegd: ík lust ze rauw als het moet. Smulweb heeft goede recepten, en in mijn moeders Margriet Kookboek staan er ook plentie. Nu rijst de vraag of ik ze te pakken krijg, je weet immers maar nooit hoe en koe een haas vangt.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.