laat dat korhoen toch gewoon uitsterven

Opinie – Het korhoen. Er zijn nog zes vrouwtjes en twee mannetjes van die diersoort te vinden op de Sallandse Heuvelrug, sterker: in heel Nederland. Staatsbosbeheer wil alles op alles zetten de beesten te behouden. Ze halen op dit moment zelfs ‘exemplaren’ uit Zweden. Maar hebben die kippen al niet genoeg geld gekost?

Het korhoen is een hoendersoort, een soort kip dus, “een kapsones-kip” zelfs, volgens bioloog Midas Dekkers. Als het beestje niet in de Nederlandse natuur, op de Sallandse heuvelrug kan overleven, dan moet ie het loodje maar leggen. Vindt Dekkers. En heeft hij eigenlijk niet groot gelijk?

Tot 1975 maalden we niet om een hoentje meer of minder. Ze mochten gejaagd worden. Als je dan als jager op zaterdagmiddag met een uit de lucht gepiefpafpoefte korhoen thuis kwam, was je het mannetje. Maar daarna ging het slot er op. De beesten namen in aantal af en ineens moesten ze beschermd worden.

Van het ene in het andere uiterste. Het korhoen leeft – in Nederland – alleen maar op de Sallandse Heuvelrug. Ineens moest die heuvelrug nationaal park worden. Want dat leverde nationaal en internationaal geld op tot behoud van de 1200 aangesloten hectares heideveld. Het grootste gebied van West Europa. Korhoenen zijn gek op die heide. Daar vinden ze hun voedsel het best en kunnen ze zich goed verstoppen tegen natuurlijke vijanden.

Met man en macht wordt sinds het Nationaal Park die heide in stand gehouden. Echt wat je noemt ‘natuurbehoud’. De mens grijpt met zware machines in, om de natuur de natuur te laten. Geldgebrek is er nimmer. Want anders sterft het korhoen uit.

Maar zo is het niet. Heide is geen natuur. Heide is het resultaat van schapen houden. Die schapen vreten alles op wat hogerop wil dan heide. Heide, arme grond, is dus zo gecultiveerd als maar kan, boeren land bij uitstek. Nu de schapen hun werk niet meer doen, grijpen we als mens in. Met de titel ‘Nationaal Park’ wordt de voortdurende subsidiestroom binnengesleept om dat werk – bossen kappen – te betalen. Het korhoen is het pandabeer-symbool dat tranentrekkend iedere keer het geld weer binnenbrengt.

En het uitsterven van dat korhoen… is dat wel echt zo? Miljoenen hebben we al uitgegeven om dat uitsterven te voorkomen. Maar naast West Europa heb je ook nog een Oost Europa en een Noord Europa. In Scandinavië en Rusland leven de beesten nog in 100.000-tallen bij elkaar. Daar komen de jagers nog steeds trots op zaterdagmiddag thuis met zo’n kapsoneskip over de schouder binnenwandelen na een dag jagen op de prachtig uitgestrekte heidevelden van veel groter dan 1200 hectare.

Wie het korhoen wil zien (wie heeft er ooit een gezien?), moet daar maar een keer naar toe op vakantie. En laat ‘m op de Sallandse Heuvelrug gerust uitsterven. Misschien dat daar de natuur dan echt weer zijn gang kan gaan.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.