Home / archiefcentraal / vrijwilliger van de maand maart jannie dunnewind

vrijwilliger van de maand maart jannie dunnewind

Vrijwilligers maken het verschil. Zij zijn de olie in de motor van de samenleving waarvoor zij zich belangeloos inzetten. Om deze groep mensen in het zonnetje te zetten, riep het Vrijwilligerssteunpunt Ommen de Vrijwilliger van de Maand in het leven. Vrijwilliger van maart 2012 is Jannie Dunnewind, samen met haar man alweer vijf jaar beheerder van clubpaviljoen de IJskelder van IJsvereniging de Doorloper.

Door alle aandacht voor de voorbereidingen en het niet doorgaan van de Elfstedentocht zou je haast vergeten dat de afgelopen winter een fraaie ijsperiode kende, met veel schaatsplezier. Nu bevriest water natuurlijk vanzelf bij temperaturen onder nul, maar dat betekent nog niet dat een grote plas water automatisch in een mooie ijsbaan verandert. Daar weet Jannie Dunnewind alles van. “Zo’n tien vrijwilligers zijn meer dan een week druk met het onder water zetten van de baan en, als het ijs zich gevormd heeft, het maken van een perfect gladde ijsvloer, met behulp van ijsmachines en giertanks met water. En gedurende de ijsperiode moet die vloer natuurlijk ook goed onderhouden worden.”

Het clubpaviljoen naast de ijsbaan is de plek waar Jannie in de ijsperiodes de scepter slaat. Samen met een aantal vrijwilligers zorgt zijn voor de inwendige mens. Ze doet de inkoop, bereiding en verkoop van alles wat vermoeide schaatsers weer kan oppeppen: erwtensoep, warme worst, gehaktballen, warme chocolademelk, belegde broodjes en ga zo maar door.

In zo’n ijsperiode bestaat haar leven uit bijna niets anders dan de IJsvereniging. “Ik doe ‘s ochtends de boodschappen en ben vanaf half één in het clubhuis voor de bereiding en de verkoop. Om vijf uur ga ik snel naar huis om te koken en te eten, en om zeven uur ben ik weer terug op de ijsbaan. Ik ben dan tot een uur of tien aan de slag.” Bij de op 11 februari verreden Ommer Schaatskampioenschappen was Jannie bovendien één van de tijdwaarnemers.

Overigens komt ze ook buiten het schaatsseizoen elke week één of meer keren in het clubpaviljoen. Het gebouwtje wordt namelijk regelmatig verhuurd en al doen de huurders zondermeer hun best om zich te houden aan de afspraak ‘de boel achterlaten zoals je het aangetroffen hebt’, Jannie moet zo nu en dan toch nog wel een puntje op een ‘I’ zetten. Bovendien wil ze zeker weten dat de volgende gebruiker in een nette, uitnodigende omgeving terechtkomt.

Al met al heeft ze het buiten de vorstperiodes toch minder druk met de IJsvereniging. En dat komt goed uit, want ze is ook actief bij Speelotheek ’t Boemeltreintje, in de activiteitenbegeleiding in Oldenhaghen en bij verschillende geldinzamelingsacties van de Stichting Myosotis in Ommen, die zich richt op hulp aan de Oekraïne. “Ik ben jong getrouwd en vrijwilligerswerk gaan doen om eens van huis en onder de mensen te zijn. Maar ik merkte al snel hoe leuk het is en hoeveel je zo voor anderen kunt betekenen. Om die redenen ben ik altijd vrijwilligerswerk blijven doen. Er komt ook steeds iets nieuws op je pad.” Het laatste nieuwe op dit pad is haar kleindochter, die regelmatig onder de hoede van oma is. En ook dat doet Jannie natuurlijk vrijwillig, méér dan vrijwillig zelfs.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.