voorlopig geen kulturhus onder een dak

De reden is dat het op dit moment binnen de richtlijnen niet mogelijk lijkt om een toekomstbestendige exploitatie op een verantwoorde wijze rond te krijgen. Daarnaast staat in het Middengebied in Nieuwleusen veel ruimte leeg, waardoor de kans groot is dat er voor leegstand gebouwd gaat worden. Er komt aanvullend onderzoek.

“We vinden het erg jammer dat er nu een pas op de plaats gemaakt wordt, maar vinden ook dat er nu te grote financiële risico’s zijn voor een Kulturhus onder één dak,” aldus Stichting De Schakel, gemeente en woningbouwcorporatie Vechthorst in een gezamenlijke verklaring. “Die risico’s wil niemand op dit moment nemen. De inkomsten en uitgaven zoals die berekend zijn geven nog geen goed gevoel.”

Zo zouden de huuropbrengsten voor alle gebruikers fors omhoog moeten en is het onzeker welke partners daadwerkelijk gaan meedoen. “Veel gebruikers ontvangen subsidie en kunnen niet zomaar extra huur betalen. Dat vraagt nog overleg. Ook is het niet zeker of het mogelijk is om één kantine in het Kulturhus te realiseren. Deze onzekerheden zijn geen goede basis voor een gezond huishoudboekje.”

Wellicht is volgens de drie partijen een andere keuze te maken om toch hetzelfde doel te bereiken tegen lagere kosten. “Een belangrijk punt is namelijk dat er in het Middengebied van Nieuwleusen nu veel ruimte leeg staat en de buren van De Schakel ook uitbreidingsplannen hebben. Logisch zou het zijn om te kijken of je elkaar kunt helpen. En dat gaat nu gebeuren. Met elkaar willen we, dat de bestaande vierkante meters heel goed gebruikt gaan worden. Als er ruimte over is bij de buren, dan ga je niet zelf bouwen. Dat is duur en niet gewenst.”

Het Kulturhus onder één dak wordt daarom voorlopig even stopgezet. Alle partijen gaan nu onderzoeken om het Kulturhusconcept over meerdere gebouwen uit te werken, waardoor het Middengebied een multifunctioneel gebied wordt. Rond de zomer moet duidelijk zijn of het tweede plan een goede kans van slagen heeft.

“De Kulturhusgedachte, namelijk een gezamenlijke programmering tussen de kernpartners, blijft

onverminderd overeind. Er wordt nog steeds hard en met succes gewerkt aan een gezamenlijke programmering en die samenwerking wordt dus ook voortgezet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.