Home / archiefcentraal / verloskundige zorg in regio goed bereikbaar

verloskundige zorg in regio goed bereikbaar

Bereikbaarheid van de ziekenhuiszorg is een belangrijk punt voor minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bij het bepalen van het beleid voor verloskunde geeft zij nu ook voorrang aan bereikbaarheid. “Deze opstelling past goed in de visie van de Saxenburgh Groep,” zegt Pauline Terwijn van de Raad van Bestuur van de Saxenburgh Groep. Verloskundigen in de regio en de gynaecologen van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, onderdeel van de Saxenburgh Groep, zetten zich samen in voor passende verloskundige zorg in het Vechtdal en zuidoost Drenthe, thuis of in het ziekenhuis.

,,Wij zien het leveren van goede kwaliteit van zorg echt als iets wat je in de regio inricht, dichtbij de mensen. Daar waar je zelf als ziekenhuis niet die zorg kunt leveren die het beste is voor je patiënt, zoek je verbindingen met andere zorgverleners. De patiënt kan echter altijd dichtbij huis, in zijn vertrouwde ziekenhuis, terecht voor diagnostiek, maar ook voor nazorg. Die regiozorg doe je als ziekenhuis natuurlijk niet alleen, maar samen met je ketenpartners, dus met de huisartsen, met de ouderenzorg en dus ook met de eerstelijnsverloskundigen.” De opstelling van de Minister van VWS, naar aanleiding van de landelijke discussie over de inrichting van de verloskundige zorg, is precies wat de Saxenburgh Groep voor ogen heeft. ,,Passende en dus bereikbare verloskundige zorg is van het grootste belang, of dat nu in het ziekenhuis is of thuis. De juiste zorg op de juiste plaats. Daarom hechten wij ook waarde aan goede samenwerking tussen onze gynaecologen en de verloskundigen in de regio.”

De zwangere vrouw in Nederland mag tijdens haar zwangerschap en daarna intensieve begeleiding verwachten van diverse professionals, waar zij ook bevalt. Vrouwen kunnen ervoor kiezen om thuis, in hun eigen vertrouwde omgeving te bevallen, geholpen door de eerstelijnsverloskundige die hen gedurende de gehele zwangerschap begeleidt. Het is ook mogelijk om de bevalling te laten plaatsvinden in een huiselijk ingerichte kraamsuite in het ziekenhuis. Diezelfde verloskundige begeleidt de bevalling, maar dan in het ziekenhuis. De kraamverzorgende die het jonge gezin thuis zal begeleiden, kan alvast meekomen naar het ziekenhuis. De wetenschap dat aanvullende medische zorg binnen handbereik is, mocht dat nodig zijn, kan voor vrouwen een extra geruststellende gedachte zijn om te kiezen voor een ziekenhuisbevalling. Soms is het om medische redenen noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen. In dat geval begeleidt de gynaecoloog de zwangere vrouw. Dit alles is mogelijk in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg.

Eerstelijnsverloskundige Hanneke de Boer uit Hardenberg: ,,Het is belangrijk dat de aanstaande moeder een goed gevoel heeft bij de keuze van locatie waar zij wil bevallen. Wij bespreken altijd wat haar wensen zijn en wat passend is in haar situatie: thuis bevallen of in het ziekenhuis.” Monique Wüst, gynaecoloog in de Saxenburgh Groep voegt hieraan toe: ,,Wij zijn blij met de samenwerking en afstemming hierover tussen de gynaecologen en de eerstelijnsverloskundigen. Wij voelen ons samen verantwoordelijk voor goed bereikbare en passende verloskundige zorg in deze regio. Dit laten we al jaren zien en willen we blijven doen.”

In de regio Vechtdal en Zuidoost-Drenthe kunnen aanstaande ouders met een gerust hart de komst van hun baby tegemoet zien, of dat nu thuis is of in het ziekenhuis. Zij mogen erop rekenen dat de verschillende deskundigen hen passende zorg bieden en de gezondheid van moeder en baby voorop stellen.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.