Home / archiefcentraal / streekmuseum ommen 60 jaar jong in 2012

streekmuseum ommen 60 jaar jong in 2012

Het is dit jaar precies 60 jaar geleden dat in Ommen een Streekmuseum werd opgericht door enkele enthousiaste Ommenaren. Zij richtten een voorlopig comité op met als belangrijkste doelstelling: het verzamelen, bewaren en exposeren van het cultuurbezit van Ommen.

Inmiddels is het Streekmuseum niet meer weg te denken uit de Ommer samenleving. Niet alleen als een bijzonder stuk erfgoed en toeristische attractie, maar ook als daginvulling van een grote groep enthousiaste vrijwilligers. “Een vrijwilliger is er in de eerste plaats om de bezoekers wegwijs te maken in het museum, tolhuis en eventueel de molen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook huishoudelijke taken zoals stofzuigen, vitrines ‘vingervrij’ maken, schoonhouden van het museum, klusjes in en rond het museum. Ook het begeleiden bij projecten en meedenken behoren tot de mogelijkheden”, vertelt beheerder Harold Dokter, die aangeeft altijd op zoek te zijn naar nieuwe vrijwilligers. “Je hebt er nooit te veel.” De vrijwillig(st)ers hechten volgens Harold veel waarde aan de sociale contacten. “Maar ook het leren en uitdragen van het culturele erfgoed van Ommen is een grote motivatie. Het is een gezellige groep.”

In 1964 stelde de gemeente Ommen de houtzagenmolen op Den Oord daterend uit 1824 beschikbaar als expositieruimte en kon men eindelijk de verzamelingen tentoonstellen voor publiek. en in 1969 werd het Tolhuis afgebroken en in originele staat opgebouwd naast de molen, en ingericht als expositieruimte. De afgelopen jaren vonden vele bezoekers de weg naar het Streekmuseum, dat een populaire toeristische trekpleister is geworden.

Naast permanente tentoonstellingen over de rijke geschiedenis van de gemeente Ommen, zijn er tentoonstellingen over Krishamurti en de Sterkampen, kamp Erika, de scouting, oude interieurs, klederdrachten, sieraden, gebruiksvoorwerpen uit de 19e en 20e eeuw. Verder is er een collectie van de kunstenaar Willem Höfker te zien. Höfker verbleef regelmatig in Ommen en schilderde het Ommense boerenleven. “Het Streekmuseum onderscheidt zich van andere musea door zijn streekgebonden collectie, zoals de Ommerschans, Kamp Erika en Krishamurti. En natuurlijk ook omdat er een molen en een tolhuis bij zijn”, vertelt de beheerder.

Ook voor 2012 staan weer tal van activiteiten op de agenda. Zo zijn er in de maanden juli en augustus de Sallandse markten met diverse demonstraties van historische ambachten en twee boekenmarkten. Ook voor de jeugd is er genoeg te beleven in het museum. Voor hen wordt het project ‘Gait en Gerdiene, jong in 1910’ georganiseerd. Bij dit project gaan de kinderen ruim een eeuw terug in de tijd, krijgen een rondleiding in het museum en gaan ook ‘aan het werk’. Zij mogen met een griffel op een lei schrijven, sokken stoppen, luiers wassen, hoepelen en steltlopen, koffiebonen malen en koper poetsen. Voor het Gait en Gerdiene project hebben zich voor komend seizoen 7 scholen met in totaal 223 leerlingen opgegeven , en de start is op 5 maart. Het project was in 2011 een groot succes. ‘”Van de scholen hebben we alleen maar zeer positieve reacties gehad” aldus Harold.

Gedurende het hele jaar is het mogelijk om een stadsrondleiding (met gids) af te spreken. Een stadsrondleiding houdt in dat onder begeleiding van een gids Ommen wordt verkend, al dan niet met de fiets. Stadsrondleidingen worden gegeven vanaf ongeveer 15 personen. Groepen kunnen zich aanmelden bij Harold Dokter, die vervolgens een gids regelt. Verder kan onder leiding van een molenaar of een andere vrijwillig(st)er de molen bezichtigd worden. De molen is gelijktijdig geopend, met de openingstijden van het museum, mits er een vrijwilliger is die rondleidingen op de molen kan geven, maar dat kunnen de meesten wel. De molenaar is zelf altijd aanwezig op de dinsdagmiddagen en op afspraak het gehele jaar. Dit geldt ook voor de openingstijden van het museum, dus niet alleen van april t/m september.

Info (0529) 453487, of www.museum-ommen.nl

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.