Home / archiefcentraal / spijkerschrift meidenprik

spijkerschrift meidenprik

De meidenprik. Een Rijksvaccinatie waarmee ik mee in mijn maag zit. Mijn oudste dochter komt daar pas volgend jaar voor in aanmerking, de ander over drie jaar, maar ik vind het nu al een moeilijke beslissing. Wel of niet vaccineren? Persoonlijk vind ik hen beiden dan te jong om hierover een beslissing te maken. Dus wik en weeg ik, Google flink rond en vraag manlief om zijn mening. Die moet sowieso niets hebben van inentingen. Kranten en websites berichten over de voor- en nadelen. In een landelijk dagblad lees ik dat men niet weet wat op lang termijn de resultaten zijn, of – waar ik mij meer zorgen om maak – de gevolgen op latere leeftijd.

Na het lezen van vele sites concludeer ik dat er gevaccineerd wordt tegen twee papillomavirussen die de infectie veroorzaken, twee van de vele varianten van het virus. Een virus die normaliter door het lichaam wordt bestreden. Jaarlijks sterven zo’n 250 vrouwen aan de gevolgen van dit virus – baarmoederhalskanker – en wie wil zijn dochter daaraan kwijtraken, niemand toch? Dus het HPV-vaccin zou dan geruststellend moeten zijn. Prikken dan maar? Nee, ik voel me absoluut niet overtuigd.

Negentig procent van de vrouwen raakt de infectie kwijt, bij tien procent blijkt de infectie chronisch, een klein percentage hiervan ontaard in baarmoederhalskanker. En deze kanker is in een vroeg ontdekt voorstadium goed te behandelen. Dit alles tezamen maakt dat ik het nog steeds een lastige keuze blijf vinden. Het wordt pas over vijftien jaar duidelijk of deze vaccins ook daadwerkelijk effect hebben. Maar mocht er al een infectie zijn geweest, dan beschrijft de site van www.nkpv.nl dat deze zich alsnog kan openbaren als kanker na die bewuste vijftien jaar. Dan kan het vaccin effect hebben, maar je moet dan wel weten of die infectie dan ook daadwerkelijk ontpopt tot baarmoederhalskanker. Lastig, lastig, lastig.

Niet prikken met kans op baarmoederhalskanker die wellicht hiermee was te voorkomen of wel prikken, maar niemand weet wat de latere gevolgen zijn. Onvruchtbaarheid wordt stellig ontkracht door de medici. Maar bij DES wist men destijds ook niets van de gevolgen.

Ik leg mijn gevoel naast mijn pragmatische gedachten. Misschien geeft dat mezelf meer duidelijkheid. Hoe groot is de kans dat mijn dochters gaan roken? Wat zijn hun overlevingskansen in het verkeer en hoe liggen de cijfers ten opzichte van het cyberpesten of loverboys? Hoe groot is de kans op maag-darminfectie na het bezoeken van het toilet. En wat dacht je van de vaatdoek op het aanrecht? Of een deurklink? Hoe groot is de kans dat ze gezond oud wordt?

Ik vind het een lastige queeste. Er tegen die tijd met haar eens goed over hebben. Iedere dag neem ik beslissingen voor mijn kinderen, omdat zij namens de wet nog niet geacht zijn deze te nemen. Dit vind ik een lastige, omdat er geen win-win situaties ontstaan, eigenlijk alleen maar twijfels.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.