spijkerschrift afwas debat

Mijn hardloopvriendinnen stonden te trappelen voor de wekelijkse loopsessie. En ik stond in een keuken die de maaltijd overleefd had, maar nog enige nazorg behoefde. De gedachte om na het hardlopen nog aan de gang te moeten, was niet erg aantrekkelijk. Dus ik meld aan drie hangjongeren dat ik alles spic en span verwacht bij thuiskomst. Dat gaat helemaal goed komen.

Het rennen verloopt soepel. Voldaan stap ik via de achterdeur de keuken binnen. En tref daar een keuken aan die niet voldoet aan mijn verwachtingen. Drie hangkids hebben zich inmiddels verstopt achter de bank, want moeders was toch sneller terug dan gedacht. Ik geloof dat mijn tempo omhoog is gegaan met de clinic. Hun tijdzone en mijn snelheid lopen niet helemaal synchroon. “Ik moet heel nodig naar de wc,” sputtert de oudste. En weg is hij. Seniorzus zet enorme onschuldige ogen op, mompelt iets, maar heeft geen verklaring. Juniorzus houdt zich muisstil, nog steeds achter de bank. Die gaat later vast de politiek in.

Ik ben de beroerdste niet en geef ze nog een kans terwijl ik me afspoel. “Ik ga ook douchen,” meldt zoonlief en hij probeert mij in te halen. “Ik eerst, jij moet nog wat anders doen,” vertel ik hem. In de badkamer hoor ik beneden een discussie ontstaan tussen de beide zussen. Broerlief heeft zich gedrukt. “Help eens even mee,” zegt Seniorzus. “Wat moet ik doen dan? Ik snap er niets van,” roept Juniorzus vol medelijden. “Gewoon even helpen.” “Maar wat dan???” “Doe nu niet zo flauw en pak die spullen even in!” Ik begrijp je niet, wat moet ik dan pakken???” “Laat maar, ik doe het liever alleen,” besluit Zus. Zusje knijpt er vervolgens tussenuit en komt handenwrijvend de badkamer in.

“Mam, ik ben klaar hoor,” vertelt Grote Zus. “De keuken is weer netjes.” Ze staat er een beetje ontdaan bij. Ik vertel haar hoe supertrots ik op haar ben. Dat mag beloond worden, bedenk ik mij. Ik weet het goed gemaakt. Zij krijgt deze maand twee euro extra zakgeld, maar die betaal ik haar niet. Nee, besluit ik, dat wordt ingehouden op die van haar broer en zus. Broerlief vind het niet leuk, maar houdt zich wijselijk stil. Juniorzus daarentegen is totaal onthutst. “Dat is niet eerlijk! Daar snap ik niets van!” Nou, wen daar maar aan, meissie. Je moeder houdt niet van politieke spelletjes, maar wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.