Home / archiefcentraal / speuren naar nesten bij begin weidevogelseizoen

speuren naar nesten bij begin weidevogelseizoen

Het weidevogelseizoen 2012 is geopend. Landschap Overijssel heeft het seizoen donderdag 8 maart geopend met een traditionele weidevogelavond. Ook dit jaar zet Landschap Overijssel zich in voor het beschermen van de weidevogels. Tot en met juni gaan wederom meer dan zeshonderd vrijwilligers ‘op speurtocht’ door Overijssel. Ze gaan op zoek naar nesten van grutto’s, kieviten, tureluurs, wulpen en scholeksters. De nesten worden in de weilanden gemarkeerd.

Hoogtepunt van de weidevogelavond was de uitreiking van de Vrijwilligersprijs Weidevogelbescherming aan Jan Altena van vrijwilligersgroep ‘Weidevogelvereniging Avereest’. Ook werden de positieve resultaten van de weidevogelbescherming van afgelopen jaar gepresenteerd. Astrid Kant, bekend van haar boek ‘Weidevogels’, vertoonde prachtige foto’s van weidevogels en hun kuikens.

Vrijwilliger in het zonnetje gezet

Jan Altena werd flink in het zonnetje gezet: hij won dit jaar de Vrijwilligersprijs Weidevogelbescherming. Jan Altena is een gedreven nestbeschermer en helpt mee met de jaarlijkse weidevogelexcursie van Landschap Overijssel. Hij ondersteunt het project ‘Hulp voor de Wulp’ bij Rouveen en doet veel aan voorlichting op scholen en dergelijke. Jan is ook kunstschilder, voornamelijk van voorstellingen uit de natuur. Pronkstuk op de weidevogelavond was een door hem zelf geschilderd weidevogellandschap, op een doek van maar liefst acht meter lang! Zijn inzet maakt hem tot een uitstekende ambassadeur voor de weidevogels.

De toekomst

Ondanks het noodzakelijke vertrek van weidevogelman Erwin Booij blijft Landschap Overijssel de komende jaren investeren in het weidevogelwerk. Er blijft aandacht voor de deskundigheid van de vrijwilligers. Landschap Overijssel zet zo samen met de vrijwilligers dit belangrijke werk voort. Bij vragen hierover kan contact worden opgenomen via weidevogel@landschapoverijssel.nl.

Vrijwilligers van ‘levensbelang’

Weidevogels zitten in zwaar weer. Het zijn vogels die broeden in uitgestrekte graslanden. Doordat boeren eerder en intensiever zijn gaan maaien, hebben de weidevogels geen kans om hun jongen groot te brengen. De vele vrijwilligers gaan daarom in de weilanden op zoek naar nesten van weidevogels. Deze nesten worden gemarkeerd zodat de boeren om de nesten heen kunnen werken. Door deze goede samenwerking tussen de boer en de vrijwilliger worden zo duizenden nesten gespaard. Ook helpen de vrijwilligers met de bescherming van de kuikens. Er zijn in Overijssel circa veertig lokale groepen actief met weidevogelbescherming. Landschap Overijssel coördineert deze groepen.

Prachtige foto’s

De weidevogelavond werd opgeluisterd met prachtige foto’s van Astrid Kant. Astrid Kant is al ruim 25 jaar begaan met het lot van weidevogels. Als enthousiaste natuurfotografe is ze van zeer dichtbij betrokken bij de weidevogels. Ook is zij betrokken bij onderzoek naar weidevogels. Dit vatte ze samen in een erg boeiende lezing. Veel van de informatie is ook te vinden in haar boek ‘Weidevogels’.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.