pvda discussieerde in lemelerveld over kroonplein

De PvdA-fractie in de gemeenteraad van Dalfsen heeft donderdag 1 maart met de inwoners van Lemelerveld van gedachten gewisseld over de herinrichting van het Kroonplein in het dorp. Dat leverde in de jongerensoos een levendige discussie op.

José Eilert kon in haar openingswoord namens de sociaaldemocraten een ruim gevarieerd gezelschap verwelkomen. Zij wees op het belang van het besluit dat de gemeenteraad binnenkort zal nemen voor Lemelerveld. Hoe zal het plein er de komende 20 tot 25 jaar uitzien? Na een wat aarzelend begin werd er in verschillende groepen ´stevig´ gedebatteerd over de (on)mogelijkheden van het plein. De centrale vraag die door de fractie was gesteld luidde: “Parkeren, speerpunt of pijnpunt”.

Na een presentatie door steunfractielid Leander Broere, ervaringsdeskundige bij de inrichting van dorpspleinen volgde onder leiding van Jan Cents een levendige discussie. Gedurende de discussies werd geleidelijk duidelijk dat een aantal relevante aspecten een rol speelt bij de ontwikkeling van het Kroonplein. Johan Wiltvank, PvdA fractievoorzitter vatte die als volgt samen.

“Het plein moet een goede sfeer hebben. Dat moet gerealiseerd worden met het toepassen van groen, van goede, duurzame en kleurechte materialen. Er moet sprake zijn van een indeling die verblijven plezierig maakt en kunst moet op een gepaste manier worden ingebracht.”

Het tweede punt was de parkeerfunctie. “Parkeren blijft in alle gevallen één van de belangrijkste functies van het plein. Er moet voldoende ruimte voor zijn. Nu is er soms sprake van een gevaarlijke situatie. De gedachte om de overkluizing verder door te trekken werd meermalen genoemd.”

Vervolgens ging Wiltvank in op het verblijven op het plein. “Er moet ruimte komen om te kunnen zitten en ontmoeten. Ruimte met een goede sfeer. Het ligt niet voor de hand dat midden op het plein te doen, midden tussen de auto’s. Daarbij moet ook het belang van jongeren in het oog worden gehouden.”

Een ander aspect was de veiligheid. “Veiligheid is ook door vrijwel iedereen als een belangrijk aspect naar voren gebracht. Een goede afwikkeling van het verkeer is cruciaal en de toelevering van de aanliggende ondernemingen moet goed geregeld worden. Er moet geen doorgaand verkeer over het plein komen en er moet een duidelijke voorrang zijn voor fietsers en voetgangers.”

Ten slotte noemde hij de organisatie van evenementen op het plein. Ook hier moet volgens de aanwezigen ruimte voor blijven, al mag dit slechts om een beperkt aantal gaan.

Het college van Burgemeester en Wethouders deed reeds een eerste voorstel om het Kroonplein opnieuw in te richten. De fractie heeft aangegeven zich nu eerst te beraden op dat voorstel van het college en daarbij de inbreng vanuit Lemelerveld mee te nemen bij haar afweging. De verdere besluitvorming zal plaatsvinden in de raadsvergadering van 26 maart 2012 of mogelijk in de vergadering van mei 2012.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.