Home / archiefcentraal / plannen nieuwleusen synergie

plannen nieuwleusen synergie

De plannen van Nieuwleusen Synergie worden op 8 maart 2012 gepresenteerd aan de bewoners van Nieuwleusen. Rode draad in de plannen is duurzame ontwikkelingen van de grond krijgen en hiermee voordeel creëren. Dit voordeel is er voor de omgeving, maar ook voor de portemonnee van de inwoners van Nieuwleusen. Motto van Nieuwleusen Synergie is ‘Deur Oons, Veur Oons’.

Nieuwleusen Synergie is een initiatiefgroep die voor het dorp Nieuwleusen en omgeving duurzame initiatieven ontwikkelt. Nieuwleusen Synergie wordt ondersteund door de gemeente Dalfsen, maar begint op eigen benen te staan. Binnenkort wordt de Coöperatie Nieuwleusen Synergie opgericht. Binnen deze coöperatie zullen de verschillenden initiatieven worden gebundeld om hiermee schaalvoordelen te verkrijgen. Ook bewoners kunnen lid worden van de coöperatie.

Eén van de initiatieven is het oprichten van een Lokaal Energiebedrijf. Dit Lokale Energiebedrijf gaat in de regio duurzame goedkope stroom opwekken en via een eigen netwerk leveren aan bewoners en bedrijven in Nieuwleusen. Energiebesparing is één van de andere thema’s waar Nieuwleusen Synergie zich op richt.

Evenals in Hoonhorst liggen er plannen voor een snel internet door middel van een glasvezelnetwerk. Dit biedt voordeel voor bewoners en bedrijven en is een stimulans voor de lokale economie.

Sociale duurzaamheid wordt vormgegeven door het oprichten van een kringloopwinkel en door een hulpprogramma, waarbij hulp aan elkaar en van elkaar een centrale rol speelt. Daarnaast is er het project Schooltuinen. In dit project wil Nieuwleusen Synergie de kinderen en de scholen betrekken bij natuur, gezonde voeding en duurzame ontwikkelingen.

Door middel van een website (in opbouw) worden de bewoners op de hoogte gehouden van de actuele ontwikkelingen binnen Nieuwleusen Synergie. Ook liggen er plannen om in De Schakel en later het Kulturhus een informatiepunt in te richten.

Donderdagavond 8 maart willen de initiatiefnemers de bewoners van Nieuwleusen informeren op een bewonersavond in de Ontmoetingskerk. De avond begint om 20.00 uur.

Nieuwleusen Synergie is te volgen op www.nieuwleusensynergie.nl. Voor goede ideeën voor een duurzaam Nieuwleusen kun je terecht op de website. Hier is een reactieformulier te vinden.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.