paasexpositie in tinnen figuren museum

Er is de komende tijd weer veel nieuws te ontdekken in het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen. Van 17 maart tot en met 9 april exposeren kunstenaars honderden beschilderde eieren tijdens de vierde grote Paasexpositie in het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen.

Voor deze Paasexpositie is een keur aan beschilderde eieren van over de hele wereld bijeengebracht. Eieren uit China, Japan, Indonesië en uit diverse Oost Europese landen, waaronder eieren met prachtige icoonbeschilderingen. Ook Nederlandse ei-schilderaars laten zich niet onbetuigd.

In het Tinnen figurenmuseum ontbreken de tinnen eieren natuurlijk niet. Te bewonderen is een serie filigraan eieren van tin, die de getalenteerde tinnegieter Adam Schweizer (1855-1914) maakte voor het Koninklijke Hof van Ludwig II in München. Ook staan er tinnen kruisigingsscènes, waarvan één met piepkleine tinnen figuren ingebouwd in een struisvogelei. En er zijn voor de kleine bezoekers heel veel tinnen paashazen. Heel bijzonder is een klasje kinderhazen dat paaseieren leert schilderen. Maar ook ervaren tinnen hazenschilders en bezorghazen om alle eieren tijdig te verstoppen.

Het Tinnen Figurenmuseum voegt met deze inmiddels traditionele Paasexpositie een activiteit toe aan de reeks paastradities in Ommen zoals de Palmpasenoptocht van schoolkinderen op de zaterdag voor Palmzondag en het eiertikken en het Paasvuur op Tweede Paasdag.

In het museum is ook de nieuwe expositie Toys Stories Classics te zien, waarin de helden uit het boek ‘De Reis om de Wereld in 80 dagen’ van Jules Verne nu door een miniatuurwereld van tinnen figuren reizen. Zij komen terecht in een wereld van sprookjesachtige pracht: een kroningsoptocht in Londen, een circus in Parijs, Maharadja’s op pronk-olifanten in de Dehli Durbar en een koetsrit van keizerin Sisi in Wenen.

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum is een modern en actief vrijwilligersmuseum. Het museum is in 1985 gesticht en in 2005 volledig vernieuwd. Het behoort tot de beste tinnen figuren musea in de wereld en het is geregistreerd sinds de invoering van het museumregister. De museumcollectie geeft een nagenoeg volledig overzicht van de historie van de tinnen figuur: van Middeleeuwse pelgriminsignes tot de modernste fijnschilderkunst van de laatste decennia. De museumcollectie omvat meer dan 200.000 objecten.

Het museum bewaart en conserveert deze collectie voor het nageslacht. Zij doet onderzoek en zij stelt haar eigen collectie en bruiklenen van derden tentoon. De tentoonstellingen zijn cultuurhistorisch van aard. Het museum is gevestigd in het monumentale voormalige stadhuis van Ommen: Markt 1 in Ommen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.