Home / archiefcentraal / ondernemers halen winst uit duurzame energie

ondernemers halen winst uit duurzame energie

Duurzame energie staat tegenwoordig hoog aangeschreven. Het energieverbruik is stijgende en dat heeft ook gevolgen voor de energiekosten. Volgens het CBS zijn de prijzen hiervan verdrievoudigd in de afgelopen vijftien jaar. Steeds meer particulieren en bedrijven besluiten te ‘consuminderen’ door te investeren in zonne-energie. Met als inzet winst te behalen uit daken van huizen en bedrijven.

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker: zonnepanelen op daken van huizen en bedrijven. En niet zonder reden, want volgens Frank Groen Installatietechniek zullen de energiekosten de komende jaren alleen nog maar gaan stijgen. Voortkomend uit Energiedag van GroenTechniek zijn enkele bewoners uit Varsen begaan met deze vorm van duurzame energie.

Marco Kodden, eigenaar van Kampeerboerderij De Arendshorst en ondernemer Arjan van van Lenthe Restorations hebben hun daken begin maart voorzien van zonnepanelen. “Ik heb het allemaal eens laten uitrekenen en met de uitkomst hiervan blijkt dat mijn bedrijf de gemaakte kosten in vier jaar tijd kan terug verdienen. Als zelfstandig ondernemer heb je ook nog eens het fiscaalvoordeel van de Energie Investeringsaftrek (EIA) bij fiscale winst. Wanneer je investeert in duurzame energie of energiebesparende technieken die op de Energielijst staan, dan kom je in aanmerking voor EIA. Van de investeringskosten, inclusief de montage is ruim veertig procent aftrekbaar. Zonder subsidie is het zelfs nog aantrekkelijker,” vertelt Kodden.

Volgens Frank Groen is het ook aantrekkelijker door de dalende prijzen van de zonnepanelen. “Deze systemen zijn bijna de helft goedkoper dan vorig jaar. Dus zonder die subsidies is het nu even duur als vorig jaar met. Er is een overcapaciteit aan productie ontstaan en daardoor kelderen de prijzen,” concludeert Groen.

Kodden verbruikt zo’n twintigduizend kilowatt per jaar. Met de opbrengst van tweeënzestig panelen op het dak levert hem dat 14.500 kilowatt op. Van Lenthe verbruikt zo’n 10.000 kilowatt per jaar. “Met de zesenveertig panelen op het dak , dek ik mijn eigen verbruik. En wat ik overdag teveel heb, wordt weer teruggeleverd aan de energieleverancier, wat we ’s nachts weer gratis verbruiken.” Van Lenthe verwacht dat zijn investering na vier á vijf jaar terug verdient is.

Volgens Frank Groen is het voor bemiddelde particulieren ook een interessante investering. “Het levert in ieder geval meer rendement op dan een spaarrekening. En bij de gemeente Ommen kan men een duurzaamheidlening afsluiten om de panelen te financieren. Als mensen nu nog gaan zeggen dat het financieel niet uit kan, vind ik het een uitdaging om te laten zien dat het wel mogelijk is.” Meer weten? Bezoek zaterdag 31 maart de informatie ochtend over zonne-energie.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.