Home / archiefcentraal / ommer marke wil leefbaar en bruikbaar platteland

ommer marke wil leefbaar en bruikbaar platteland

Onder de noemer ‘voor een blijvend mooi, leefbaar en bruikbaar platteland’, presenteerde de Ommer Marke onlangs in bijzijn van gedeputeerde Hester Maij en wethouders Ilona Lagas en Maurits von Martels hun nieuwe visie voor 2012. Een visie waarin zij balans hebben gezocht tussen natuur en economie.

Eerst even een stukje geschiedenis. De Ommer Marke werd opgericht in 1994 omdat destijds veel bedrijven op slot kwamen te zitten door een vergaand natuurbeleid. Omdat de boeren veel waarde hechten aan de natuur, maar tegelijkertijd ook hun bedrijf op een winstgevende manier wilden runnen, besloten ze samen bij te dragen aan het onderhoud van het landschap en het toepassen van milieumaatregelen. “De regels werden steeds strenger. Je kunt er dan wel tegenaan blijven schoppen, maar als je dingen niet kunt veranderen, is het verstandiger om een manier te vinden om er mee om te gaan”, zegt voorzitter Gerlof Timmerman.

De Ommer Marke telt inmiddels zo’n 125 leden uit de gemeenten Ommen en Dalfsen. Dit is ook gebied waar de club actief bezig is. Zo zitten zij om de tafel met gemeenten en provincie, maar ook met organisaties als Landschap Overijssel en Staatsbosbeheer. “De Ommer Marke heeft in de afgelopen jaren al veel bereikt. Zo zijn zo’n 150 boeren- en burgererven verfraaid met streekeigen beplanting en zijn er bij een aantal bedrijven die niet aangesloten zijn op de riolering, helyofytenfilters aangelegd”, vertelt bestuurslid Marcel Grondman. “Dit zijn rietveldjes, waarover het afvalwater wordt uitgestort en gezuiverd de aarde inloopt. Deze veldjes zijn een natuurvriendelijke vervanging voor de IBA, de voormalige septictank. Daarnaast zijn er fiets- en wandelroutes gemaakt die langs boerenbedrijven voeren die bekeken kunnen worden en we hebben op verschillende plekken informatiehutten geplaatst.”

De komst van de Groene en Blauwe diensten vindt Timmerman een geweldige ontwikkeling. “Boeren en landgoedeigenaren krijgen nu een vergoeding voor het herstel en beheer van landschapselementen zoals houtwallen of poelen. Dat is een hele goede ontwikkeling, want uiteindelijk doe je dat soort dingen niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen die regelmatig wandelt of fietst in de vrije natuur.”

In de visie voor de komende jaren staat het uitbreiden en versterken van verschillende werkgroepen op het programma. “Er lopen momenteel vijf werkgroepen. De eerste is Natuur & Landschap, deze houdt zich bezig met het aanvragen van subsidies voor onderhoud van landschapselementen en het beheer van de eigen grond van de Ommer Marke,, de Weidevogelbescherming, die oa gebiedscoördinator is voor Hammerflier-Munnikenmaten en de werkgroep Communicatie & Promotie”, vertelt Timmerman. “Daarnaast hebben we de werkgroep Recreatie, waarin de mogelijkheden van een agrarisch recreatief en informatief netwerk wordt gekoppeld aan het huidige fiets- en wandelnetwerk verder uitgewerkt zullen worden. Tenslotte willen wij ons intensiever bezig gaan houden met Duurzame Innovatie. Op dit moment loopt er een pilotproject over erfafspoelwater en zijn er contacten over het gebruik van stookhout in het Vechtdal. Ook zijn we momenteel bezig met ons te verdiepen in gebruik van zonnepanelen en dierenwelzijn.”

Net als overal blijkt het ook binnen de Ommer Marke moeilijk om voldoende vrijwilligers te vinden. Sinds 2006 is het ook mogelijk dat burgers lid worden. het bestuur hoopt dan ook dat meer burgers uit het buitengebied zich aanmelden om bij te dragen aan een mooier , leefbaarder en bruikbaarder platteland. Meer info www.ommermarke.nl. Aanmelden kan via secretariaat@ommermarke.nl

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.