natuurgevolgen vergeten megastal op lange baan

De bouw van een megakippenstal in Dalfserveld gaat voorlopig niet door. De Raad van State zette een voorlopige streep door de plannen van pluimveehouder Bert Huisman om aan de Westerveldweg twee nieuwe stallen voor zijn bestaande bedrijf aan de Veldhoeveweg te bouwen. Dalfsen had een onderzoek naar de effecten van de natuur in de omgeving een beetje weggemoffeld.

Ruim vijftig omwonenden hadden een proces bij de Raad van State aangespannen omdat zij stank en andere overlast vreesden van de twee stallen en de 175.000 kippen. De gemeente Dalfsen had reeds toestemming gegeven voor de bouw, maar wordt nu dus teruggefloten.

De RvS maakte duidelijk dat de gemeente Dalfsen verzuimd heeft te kijken of de twee nieuwe stallen ammoniakschade voor een aantal beschermde natuurgebieden opleveren. Onder deze gebieden bevinden zich de zogeheten ‘Natura 2000-gebieden’ Zwarte Water en Vecht, Oldematen en Veerslootlanden en Vecht en Beneden Regge. Deze liggen in de omgeving van het grondgebied van Huisman.

De gemeente pleitte er eerder voor om de buurtbewoners niet ontvankelijk te verklaren, maar de Raad van State constateerde dat in ieder geval de woning van Henk Huzen dichtbij genoeg staat. Dat was voldoende voor een procedure.

De uitspraak betekent feitelijk dat de Raad het voorstel voor de zestiende wijziging van het bestemmingsplan Buitengebied schorst. Deze schorsing duurt tot de Raad in een bodemprocedure over een half jaar een definitief besluit neemt. In de voorlopige uitspraak van vrijdag 9 maart zegt de RvS echter dat de wijziging van het bestemmingsplan het waarschijnlijk niet zal halen vanwege het ontbreken van het cruciale ammoniakonderzoek. Dit had de gemeente al in een eerder stadium moeten uitvoeren.

Ook in Olst-Wijhe is hevige actie tegen de komst van megastallen. Een actiegroep sprak daar deze week in dat de gemeente met verkeersdrempels, snelheidsbeperkingen en dergelijke er alles aan doen optische veiligheid te creëren voor de burger. Maar dat ze niet thuis geeft als het gaat om (on)gezondheid die niet helemaal direct zichtbaar is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.