Home / archiefcentraal / meer gevallen schmallenbergvirus

meer gevallen schmallenbergvirus

Eerder werd het virus al op boerderijen in Laag Zuthem , Dalfsen en Wijhe geconstateerd. In Laag Zuthem en Wijhe betrof het een schapenhouderij, in Dalfsen ging het om geitenhouderij.

Sinds 1 december 2011 wordt in Nederland een nieuwe dierziekte aangetroffen bij misvormd geboren schapenlammeren. Zij hebben afwijkingen zoals een scheve nek, een waterhoofd en stijve gewrichten. De meeste misvormde dieren worden dood geboren.

Levend geboren dieren zijn niet levensvatbaar. Het virus is vernoemd naar de Duitse plaats Schmallenberg, waar het virus in november 2011 bij runderen werd aangetroffen. Het Schmallenbergvirus kan ziekte veroorzaken bij zowel kalveren, geiten- als schapenlammeren.

Dit virus is ook de oorzaak van de ‘koeiendiarree’ die eerder werd waargenomen bij rundvee in Nederland en Duitsland. Het risico van het Schmallenbergvirus bij mensen lijkt klein.

Dierhouders zijn verplicht zich te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit als er misvormde schapen- of geitenlammeren of kalveren worden geboren.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.