johan seckel en vechtdal college slaan handen ineen

De leerlingen van de SBO Johan Seckel uit Ommen wanen zich alvast een beetje middelbare scholier. Sinds afgelopen vrijdag gaat een deel van de aanstaande schoolverlaters elke vrijdagmiddag een paar uurtjes naar het Vechtdal College, om te wennen aan het voortgezet onderwijs. “Gebleken is dat onze leerlingen in het middelbaar onderwijs vooral moeite hebben met het tempo van Engels en wiskunde,” zegt Intern Begeleider Nico Bennemeer. “Daar spelen we nu op in.”

De Johan Seckel School is een christelijke basisschool voor speciaal onderwijs. “Onze leerlingen komen uit de hele regio, dus uit Ommen, Dalfsen, Nieuwleusen, Den Ham en Dedemsvaart,” aldus Bennemeer. “Een deel van onze leerlingen heeft gedragsproblemen zoals ADHD, een ander deel leerproblemen en weer een ander deel een combinatie van beide. Wanneer ze hier komen dan is daar op een normale basisschool al een heel traject aan voorafgegaan, dus ze komen hier niet zomaar. Toch is het wel onze doelstelling om de kinderen zo snel mogelijk weer naar het reguliere onderwijs te laten gaan. Meestal lukt dat pas na groep 8, omdat het kind zelf, de ouders of de basisschool niet meer terug willen naar de oude situatie.”

Wanneer groep 8 is afgerond stroomt een belangrijk deel van de leerlingen van de Johan Seckel echter alsnog door naar het reguliere onderwijs. Vaak gaat ongeveer de helft naar De Maat voor praktijkonderwijs, maar de andere helft gaat naar het VMBO op een school als het Vechtdal College. “We hebben oud-leerlingen die havo doen en zelfs een hbo-afgestudeerde.”

Om de doorstroming naar het voortgezet onderwijs soepeler te laten verlopen, werd in 2010 al een samenwerking met De Maat in het leven geroepen. Sindsdien gaat een deel van de aanstaande schoolverlaters elke vrijdagmiddag een paar uurtjes naar deze school om alvast te wennen aan het leven op de middelbare school. “Ik wilde graag ook zo’n samenwerking met het Vechtdal College, voor de leerlingen die naar het VMBO gaan. Daarom heb ik contact opgenomen met Kees Jongejan van het Vechtdal College en hij zag het helemaal zitten.”

Tien leerlingen fietsten vrijdag daarom de brug over naar het Vechtdal College voor een kennismaking met het leven in het voortgezet onderwijs. Daar werden ze eerst rustig rondgeleid, waarna ze alvast bezig gingen met Engels en wiskunde. “Bij het begin van het nieuwe schooljaar worden die vakken gelijk in het hoogste tempo gegeven. Dat is een lastige aanpassing, dus daarom bereiden we ze er vast op voor. We doen er in ieder geval alles aan om de kans van slagen voor onze leerlingen zo groot mogelijk te maken. Het gevoel bij de nieuwe start moet goed zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.