Home / archiefcentraal / hiddo de vries onderduiker in overijssel

hiddo de vries onderduiker in overijssel

Voor Sonja de Vries had de opening van de tentoonstelling ‘Schimmen op het Gordijn’, die vanaf vrijdag te zien is in het Historisch Centrum Overijssel wel een heel speciaal tintje. Naast een speciaal hoekje, gewijd aan haar vader Hiddo de Vries presenteerde ze ook een zogenaamd cahiertje, waarin zijn leven is opgetekend.

Het leven hangt soms van toevalligheden aan elkaar. Als Sonja de Vries niet die prachtige en ontroerende bundel brieven van haar overleden vader had gevonden en als ze niet heel toevallig op het terrasje van het Zwolse stamcafé van haar vader in gesprek was gekomen met Bert de Vries, de directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO), dan waren het boekje en de tentoonstelling er misschien wel nooit gekomen. Of liever gezegd, de tentoonstelling wel, maar dan zonder het verhaal over Hiddo de Vries, onderduiker in oorlogstijd. “Bert de Vries, overigens geen familie, vertelde over het project over onderduikers in Overijssel waarmee hij bezig was en over de oorlogstentoonstelling die jaarlijks door een school uit de provincie in het HCO wordt voorbereid. Toen ik hem vertelde over de brieven van mijn vader uit zijn onderduikperiode, wilde hij ze graag zien”, vertelt ze.

Sonja leverde de brieven in bij het HCO in Zwolle, waar ze één voor één werden gescand. “Alleen dat was al geweldig, want pas toen konden we ze echt goed lezen. Doordat het papier schaars was in de oorlog, werden brieven met zo klein mogelijke letters, zo vol mogelijk geschreven. Daardoor waren ze bijna niet met het blote oog te lezen. Dankzij die brieven kregen we een beeld van het leven van een gewoon Zwols gezin in oorlogstijd. Mijn vader was geen held, maar een jonge jongen die tijdens het verlof na zijn eerste periode als dwangarbeider in Duitsland besloot onder te duiken. Hij kwam als ‘Lucas’ terecht bij de familie Beumer in Nieuwleusen en heeft daar een mooie tijd gehad. De band was zelfs zo hecht, dat ze ook na de oorlog altijd contact hebben gehouden.”

Sonja en haar partner Gijs Dragt die kunstenaar en uitgever is, besloten het verhaal in boekvorm te laten uitkomen om de tentoonstelling te ondersteunen. Het boekje werd vrijdagmiddag tijdens de opening van de tentoonstelling gepresenteerd. Onder de bezoekers waren ook Alie de Boer en Berend Jan Schuldink, de nazaten van de familie Beumer. Berend Jan was vijf jaar toen de oorlog uitbrak en herinnert zich onderduiker Lucas goed. “Ik zie hem nog zo lopen in zijn blauwe overall”, zegt hij. “We hadden heel veel onderduikers en er sliepen iedere nacht ‘trekkers’ in de schuur. Die mensen kwamen lopend of fietsend helemaal vanuit het westen om eten te zoeken bij de boeren. Lucas bleef langer dan de anderen bij ons en met hem kregen we echt een band. Hij was toen nog echt een jonge vent en iemand die wel van een grapje hield. Dat vond ik als kind wel leuk.”

Berend Jan en Alie hebben eigenlijk geen slechte herinneringen aan de oorlog. “We woonden erg achteraf en daardoor betrekkelijk veilig”, zegt Alie. “Overal in de buurt hadden ze onderduikers en hielpen ze trekkers aan eten, maar echt gevaarlijke situaties heeft onze familie niet meegemaakt. We hebben ook niemand verloren in de oorlog. Eerlijk gezegd was het ook wel een hele gezellige tijd. We hadden altijd veel jong volk over de vloer en er werd veel gelachen. Daarom voel ik me eerlijk gezegd wel een beetje beschaamd, dat wij hier zo staan. Maar aan de andere kant is het ook wel weer heel mooi. Ik zie dit boekje toch wel een beetje als een eerbetoon aan mijn opa en opoe.” De tentoonstelling in het HCO is te zien van 23 t/m 29 juni. Het boekje is daar gratis mee te nemen.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.