Home / archiefcentraal / henk van de beeke is kenner dalfser dialect

henk van de beeke is kenner dalfser dialect

Dalfsenaar Henk van de Beeke mag zich een jaar lang ‘Kenner van het Dalfser dialect’ noemen. Hij was donderdag 22 maart de winnaar tijdens de Dalfser dialectavond in de Trefkoele.

Net als vorig jaar was de Dalfser dialectavond een co-productie tussen de Bibliotheek en de Historische Kring Dalfsen. Voordat ruim 90 bezoekers het spel ‘Kiek’n waij zegt’ speelden, vertelde Ab Goutbeek, die de presentatie van de avond in handen had, een en ander over het ontstaan van dialect en dat sommige dialectwoorden een dubbele betekenis kunnen hebben. Dit alles aan de hand van een powerpointpresentatie.

Het verhaal van de avond was geschreven door Wim van Oenen, een groot kenner van het Dalfser dialect. Hij las een verhaal voor waarin hij vertelde over zijn jeugd op de boerderij. Gerlof Veldhuis zorgde met pianomuziek voor de muzikale noot.

In het spel werden 30 vragen gesteld, waarbij bijvoorbeeld gevraagd werd naar de betekenis van de woorden strampie, puustertie, slichte en rammelaar. Ook uitdrukkingen als ‘ut haenekleed an e trokn’, kwamen aan de orde.

Er was niemand die alle 30 vragen goed had. De prijswinnaars waren bekenden van vorige jaren. Mevr. Bult-Tigelaar uit Nieuwleusen had 27 vragen goed, terwijl Dhr. Van de Kamp uit Dalfsen er 28 wist. De winnaar was, ook uit Dalfsen afkomstig, Henk van de Beeke met 29 goede antwoorden. Hij is een jaar lang “Kenner van het Dalser dialect” en won een aantal VVV-bonnen. Tot slot las Ab Goutbeek nog een gedicht voor van Johanna van Buren- Varen op de Vechte.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.