Home / archiefcentraal / henk borgmeijer speakt nooit op automatische piloot

henk borgmeijer speakt nooit op automatische piloot

Op 14 april wordt in Ommen weer de Volvo Furness Car halve marathon van ACO Van Elderen gelopen. Speaker Henk Borgmeijer leent zijn stem aan het evenement, wat voor veel atleten vertrouwd zal klinken. Al 32 jaar zet Borgmeijer zich als speaker in voor wedstrijden in de wijde omgeving. “Elke wedstrijd heeft zijn charme. Al zeg ik tijdens het speaken overal dat dát de mooiste wedstrijd is”, vertelt hij lachend.

En lachend doet hij ook de rest van zijn verhaal. Over grapjes die hij vertelt tijdens het speaken, over plaatsen waar hij komt en over zijn enthousiasme voor de sport. Humor is voor hem heel belangrijk. “Maar ik ben tegelijkertijd ook serieus, enthousiast, en ik kan goed relativeren.” Dat serieuze blijkt wel uit zijn voorbereiding. Een paar dagen voor een wedstrijd pakt Borgmeijer gegevens van voorgaande edities erbij, en kijkt hij naar de snelste tijden, baanrecords en verdiept hij zich in de plaats waar het evenement is. “Voorbereiding is voor mij de basis van een wedstrijd. Ik wil het niet op de automatische piloot doen. Nu kan ik bij binnenkomst bijvoorbeeld zeggen: ‘Dat is de negende snelste tijd ooit in Nederland gelopen.’ Ik wil niet omroepen dat ik denk dat het een record is, ik wil het zeker weten.”

Borgmeijer heft twee eigenschappen die goed van pas komen bij het speaken. “Ik ben een veelprater”, zegt hij. “En ik houd van mensen, van kinderen in het bijzonder.” Dat wordt duidelijk door een schilderij met sportende kinderen, dat prominent in zijn keuken hangt. “Een wedstrijd start vaak met kinderen. Dan begin je al heel vrolijk: een snottebel, losse veters, een pindakaasmond. En hun fanatisme is heel leuk, ook als ze als laatst binnenkomen. Het plezier staat voorop. Dat is genieten.”

Zelf heeft Borgmeijer ook actief hardgelopen. Hij was al jeugdtrainer en bestuurslid van atletiekvereniging De Gemzen uit Heerde, toen hij er ook microfonist werd. “Ze zochten een presentator. Toen heb ik gezegd dat ik het wel wilde doen, als we van het geld dat we anders aan een professionele speaker zouden uitgeven, bier zouden drinken in de kroeg.” Nu doet hij niet meer aan hardlopen door blessures en een nieuwe knie. “Het is een heerlijke sport om te doen. Ik had nog graag willen lopen. Het leuke aan de sport is, het maakt niet uit wie je bent of wat je doet, iedereen doet zijn stinkende best. Je moet er karakter voor hebben, wil je een marathon kunnen lopen. De ene keer is het tien graden, de andere keer dertig, dan is er weer windkracht acht, of ligt er ijs. Dat vereist doorzettingsvermogen.”

Volgens Borgmeijer zijn in Ommen alle ingrediënten aanwezig voor een goede wedstrijd. “Een fantastische accommodatie, en het is een club met rijke ervaring in wedstrijden, zowel op de baan als op de weg. Ik ga er met plezier naar toe.”

Lees ook

Wim Frijling Brouwers’ Dalfsen Open tennistoernooi

DALFSEN – Vanaf afgelopen donderdag tot en met zondag werd bij DLTC Gerner in Dalfsen, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.