ergste paniek rond rhinovirus lijkt voorbij

Na de uitbraak van het Rhinovirus, kwam de paardenwereld zo’n twee weken geleden piepend en krakend tot stilstand. Zo leek het althans. De KNHS gelastte alle wedstrijden, waaronder het Nederlands Kampioenschap in Ermelo af, en vervoer van paarden werd sterk afgeraden. “Het is een beetje paniekvoetbal,” zegt dierenarts Gerrit Kampman uit Den Ham. Komend weekend vinden de eerste wedstrijden in de omgeving al weer doorgang.

Nadat het virus op drie paardenbedrijven in Heumen, Berg en Dal en Woubrugge was geconstateerd, bestond de vrees voor een grootscheepse uitbraak. Dat lijkt echter mee te vallen, omdat sindsdien geen nieuwe besmettingen werden gevonden. “Men kon niet goed verklaren waarom het juist op die bedrijven gebeurde, want ze waren niet aan elkaar te koppelen door bijvoorbeeld vervoerde paarden. Daardoor ontstond de onrust, maar de berichtgeving in de media was vervolgens ongenuanceerd.”

Het Rhinovirus kent drie varianten. Bij de eerste krijgt het dier verkoudheidsverschijnselen, terwijl bij de tweede variant zwangere merries hun veulen afstoten. De derde variant – die nu is opgedoken – is het ergst. Hierbij krijgt het paard verlammingsverschijnselen, die kunnen oplopen tot vrijwel gehele verlamming. “Rhino is een herpesvirus, dat zich verstopt in het lichaam van het paard,” aldus Kampman. “Het is vergelijkbaar met mensen die een koortslip krijgen. Zo’n dertig procent van de totale paardenpopulatie in Nederland heeft het virus in zich en bij stresssituaties kan het ineens naar boven komen. Bijvoorbeeld bij transport of wanneer het paard in een nieuwe stal komt. Als het dier dan in een groep staat, kan hij de anderen aansteken. Elk jaar duikt het wel ergens op, dus in dat opzicht is het niet heel erg opmerkelijk.”

Voor manegehouder Peter Schwieters van Laarbrug in Ommen, vallen de gevolgen van de uitbraak van het virus vooralsnog mee. “Weliswaar mogen er geen mensen met hun eigen paarden op de manege komen voor hun les, maar de gewone lessen met de paarden van hier gaan gewoon door. De kans dat het via mensen naar hier overgebracht wordt is zeer klein.” Schwieters beaamt dat er de nodige onrust gestookt werd. “Het is heel goed dat de zaak goed onderzocht werd en maatregelen genomen zijn, maar de reacties in de media zijn volgens mij een beetje overtrokken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.