Home / archiefcentraal / column wethouder scheele aan het werk

column wethouder scheele aan het werk

De Wet werken naar vermogen houdt de gemoederen flink bezig. Met deze wet wordt met name de Sociale Werkvoorziening, voor ons Larcom, stevig veranderd. In feite wordt de rol van de sociale werkvoorziening verminderd. Ook hier wordt een rijkstaak een gemeentetaak. En, zoals gebruikelijk bij het Rijk, wordt dit vergezeld van een bezuiniging. Ik stel dan ook voor om niet meer te spreken over het Rijk, maar over het Arm.

Nu kunnen we lang kniezen over de feiten van wetten en bezuinigingen. Ik heb echter afgeleerd om me boos te maken over feiten. Laten we maar eens zien wat we er van kunnen maken. En: aan deze wet zitten wel degelijk ook positieve kanten.

Allereerst heet de wet niet voor niets ‘werken naar vermogen’. We leren uit te gaan van wat mensen wel kunnen, in plaats van wat ze niet kunnen. En proberen vervolgens met maatwerk hen aan het werk te krijgen. Is dat niet juist wat we willen? Maatwerk voor mensen, nadenken over wat echt nodig is om hen te sterken in hun eigen kracht? Zo zijn we ook bezig met de maatschappelijke ondersteuning, dus dat uitgangspunt is prima.

Ten tweede maakt het een gevarieerde aanpak mogelijk, per regio een verschillende oplossing. En dat is kansrijk, want Ommen kent een andere werkgelegenheidsagenda dan Rijswijk.

Ten derde stimuleert het de gemeenten om op een andere wijze te kijken naar de rol van de werkgever. Gemeenten komen niet meer weg met een aanpak, waarbij aan goedwillende werkgevers wordt gevraagd of ze uit maatschappelijke verantwoordelijkheid mensen met een beperking werk willen geven. Daarvoor is de crisis te langdurig, en de opgave te groot.

In Overijssel werken we aan een nieuwe werkgeversaanpak. Op 15 maart is een brede conferentie waar werken naar vermogen centraal staat. Ter voorbereiding hierop hadden we vorige week in Ommen een Vechtdalbrede bijeenkomst waar we met werkgevers spraken. We willen toe naar concrete afspraken voor een betere arbeidsmarkt. We zoeken werk dat past bij een persoon en een persoon dat past bij dat werk. Het gaat dan over arbeidsinzet, hoe we dat organiseren, en hoe we het onderwijs erop laten aansluiten.

Natuurlijk is er nu crisis en is er werkloosheid. Maar hoe staan we er over een aantal jaren voor? Hebben we dan de werknemers die nodig zijn? En als we dan weten dat we nu mensen hebben, die met steun, opleiding en andere passende maatregelen kunnen worden voorbereid op straks: welke acties gaan we dan concreet nemen. Hoe maken we het voor werkgevers eenvoudig om hierop in te spelen?

Regeren is vooruitzien. Misschien is regeren ook vooruitdoen. Aan het werk dus!

Ko Scheele, wethouder

Lees ook

Ommen presenteert sluitende begroting en is positief over toekomst

OMMEN – Burgemeester en wethouders van Ommen leggen de gemeenteraad in november een structureel sluitende …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.