vrijwilliger van de maand ben jutten

Vrijwilligers maken het verschil. Zij zijn de olie in de motor van de samenleving waarvoor zij zich belangeloos inzetten. Om deze groep mensen in het zonnetje te zetten, riep het Vrijwilligerssteunpunt Ommen de Vrijwilliger van de Maand in het leven. Vrijwilliger van februari 2012 is Ben Jutten, profieldrager Liturgie van de Geloofsgemeenschap St. Brigitta.

Bij het maken van de afspraak zegt Ben al dat hij wel wil praten over zijn vrijwilligerswerk, “als maar goed naar voren komt dat het werk door velen gedaan wordt”. Ook tijdens het gesprek benadrukt hij dit, maar als hij zijn activiteiten op een rij zet is snel duidelijk dat hij toch op z’n minst een belangrijke steunpilaar voor de Geloofsgemeenschap St. Brigitta is.

Als één van de vier verschillende profieldragers, die ook samen in het bestuur van de gemeenschap zitten, is hij contactpersoon van en naar onder andere een aantal werkgroepen rond de vieringen in de kerk en in Oldenhaghen, de koren, lectoren, kosters en misdienaars. Maar hij is niet alleen bestuurlijk, coördinerend en roostermakend bezig. Hij is zelf ook lector en één van de drie kosters, hij gaat voor in vieringen en neemt deel aan de opleiding die een aantal kerkleden volgt, zodat in de toekomst leken bij een overlijden niet alleen de avondwake, maar ook de kerkelijke uitvaart kunnen verzorgen.

“We vormen met tien andere Rooms Katholieke gemeenschappen in de regio samen één parochie en dat betekent dat veel zaken door leken opgepakt moeten worden, zeker nu er geen pastoor is in de parochie.”

Als hij daarna geanimeerd verder vertelt, is tussen de regels door duidelijk te horen dat hij op nog meer fronten actief is. Zoals kaarsen en andere benodigdheden voor de liturgie halen en bewaken dat er voldoende geconsacreerde hosties in de tabernakel liggen. Maar hij is ook volop actief rond de rommelmarkten en het jaarlijkse appels plukken om geld te verdienen voor speciale uitgaven en hij doet mee in de ‘vouw en niet groep’, die er maandelijks voor zorgt dat de 500 exemplaren van het informatieboekje de deur uit kunnen. En daarmee is de lijst nog niet eens compleet.

Ben vindt nu eenmaal dat je de handen uit de mouwen moet steken om de groepering waar je bij wilt horen goed te laten functioneren. Dat geldt voor de kerk, maar ook daarbuiten. Dus is hij de komende weken ook actief bij toneelgroep ‘De Jeugd van Vroeger’, waar hij de souffleursrol op zich neemt bij de verschillende voorstellingen.

Hij heeft dat actief meedoen van huis uit meegekregen. “Mijn vader is 40 jaar koster van de St. Brigitta geweest, dus niet alleen de bakkerij in de Bouwstraat is van vader op zoon overgegaan”, zegt hij lachend. “Trouwens, ik ben in 1998, na ruim veertig jaar, wel gestopt met de bakkerij, maar rond Kerst en Pasen help ik nog altijd een paar dagen in een bakkerij ergens in Twente.”

Ben is dus van vele markten thuis. “Ik kan alleen niet zo goed ‘nee’ zeggen. Laatst las ik bijvoorbeeld dat er nog mensen nodig zijn om maaltijden rond te brengen en dan zit ik er toch weer over te denken me aan te melden. Ik heb het niet gedaan, want het kon er echt niet meer bij. Ik wil toch ook regelmatig aandacht aan mijn kinderen en kleinkinderen besteden.”

Onlangs werd Ben 70 jaar. Trots laat hij zien hoe zijn familie op die dag eigenschappen en gebeurtenissen op een rij zette in de vorm van de reclame van telefoonbedrijf Ben. Met de suggestie dat ‘Ben St. Brigitta’ goed in die opsomming zou passen is hij het niet eens, want “het werk wordt door velen gedaan!.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.