valentijnsdag wat betekent liefde voor jou

Onvoorwaardelijk

“Een ander onvoorwaardelijk nemen zoals hij is.” Dat is liefde voor Gea Slotman. “En dan heb ik het niet alleen over de liefde tussen mannen en vrouwen, maar over de liefde tussen mensen in het algemeen. Ik probeer mensen zelf altijd op die manier te benaderen, ook al word ik daarin weleens teleurgesteld. Aan Valentijnsdag doe ik niet. Ik vind het leuker om mijn man zomaar een keertje te verrassen. Dus bij deze: Wim, ik hou van jou.”

Verrassend

Ellen Bakker is binnenkort 12,5 jaar getrouwd, maar al 25 jaar samen met haar Marco. Liefde bestaat volgens Ellen een beetje uit geven en een beetje uit nemen. “We zijn nu bezig met het regelen van ons feest en dan kijk je automatisch toch weer terug naar hoe het 12,5 jaar geleden was en wat er allemaal gebeurd is. Ik zou de afgelopen jaren kunnen samenvatten als ‘soms zit het mee, soms zit het tegen’. Wat ik leuk vind aan Marco is dat hij af en toe onverwachts thuis komt met een reep chocola of zoiets. Het is maar een kleinigheid, maar dat hij af en toe verrassend uit de bocht komt, vind ik nog steeds heel leuk.”

Samendoen

Riek en Gerrit van Dijk zijn al 40 jaar getrouwd en nog steeds gelukkig. Hun geheim? “Geven en nemen en veel samendoen”, zegt Gerrit. “Wij hebben altijd veel samen ondernomen en overleggen ook veel met elkaar. Die saamhorigheid vind ik belangrijk.” Riek viel jaren geleden op de uitstraling van Gerrit. “Hij had een goede uitstraling en dat heeft hij nog steeds. Ik zie hem graag”, zegt ze. En Gerrit? “Ik viel destijds op haar spontaniteit. Die eigenschap heeft ze altijd gehouden en dat vind ik mooi aan haar”, zegt hij.

Lange lokken

Greetje Leuninge doet absoluut niet aan Valentijn. “Dat vind ik echt commerciële onzin, maar dat jongeren het leuk vinden snap ik wel”, zegt ze. “Aan de liefde doe ik wel. Ik ben al sinds mijn vijftiende bij Siem. Destijds viel ik op hem vanwege zijn lange donkere golvende haren. Hij is nu bijna al zijn lokken kwijt, maar onze liefde blijft. Net als onze liefde voor volleybal, dat is echt onze gezamenlijke een hobby en dat bindt. Verder zijn we echt maatjes en vertrouwen we elkaar door dik en dun.” Greetje doet toch een soort van Valentijnsgroet: “Siem, pas goed op jezelf.”

Maatje

Alle drie kinderen van Jolande Aalvink doen aan Valentijn. “De jongste heeft verkering, zij geven elkaar kadootjes. De andere twee doen het heimelijk en sturen een kaartje aan degene op wie zij een oogje hebben”, vertelt ze. “Voor mij is liefde dat je elkaar onvoorwaardelijk steunt, door dik en dun, for good and worse. Wij zijn al bijna 25 jaar getrouwd en houden nog steeds van elkaar. Gerrit, je bent echt mijn maatje.”

Kluts kwijt

Dertien jaar geleden leerde Astrid Dankelman haar Andre kennen op Valentijnsdag. “Na een avondje stappen ging ik met een vriendin een broodje shoarma eten en zag Andre daar zitten. Ik was net weer alleen na 6,5 jaar verkering en stapte op hem af. Het klikt meteen en die klik is er nog steeds”, vertelt ze. “Soms kijken we elkaar aan en raken we nog weer helemaal de kluts kwijt.” Hun geheim? “Blijven praten en eruit gooien wat je dwars zit, dat helpt altijd. Andre is eerlijk en zegt wat hij denkt, dat waardeer ik aan hem. Net zoals zijn positieve instelling; hij zit al twee jaar thuis vanwege zijn rug, maar blijft de moed erin houden. Hij is echt de liefde van mijn leven.”

Zakelijk succes

Voor Jan Veenstra van de Milo is Valentijnsdag zakelijk een succes. “Er worden veel kaartjes en kleine kadootjes verkocht. Opvallend is dat vooral ouderen aan Valentijnsdag doen, ik denk dat de gemiddelde leeftijd zeker tussen de 30 á 40 jaar ligt”, schat hij. “Zelf doe ik niet aan Valentijnsdag, maar ben al 32 jaar getrouwd met mijn tweede vrouw en met mijn eerste vrouw en al mijn kinderen heb ik goed contact, dus ik weet wat liefde is.” En dat is? “Voor mij is liefde elkaar vrijlaten.”

Vrijlaten

“Ik ben vrijgezel dus ik doe niet aan Valentijnsdag”, zegt Monique van Toly. “Misschien juist een reden om het wel te doen, maar ik heb niemand op het oog. Voor mij betekent liefde van elkaar houden, elkaar vertrouwen en elkaar vrijlaten. Ik vind het belangrijk dat je wanneer je een relatie hebt, ook je eigen leven blijft leiden en met je eigen vrienden om blijft gaan. Het gebeurt vaak dat ik vriendinnen die verkering hebben, opeens een stuk minder zie. Dat vind ik wel jammer.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.