Home / archiefcentraal / studenten de groene welle succesvol op nk

studenten de groene welle succesvol op nk

Op het Nederlands Kampioenschap Hoefsmeden voor studenten afgelopen zaterdag waren studenten Hoefsmid van De Groene Welle uit Zwolle oppermachtig. Op het Groenhorst College in Barneveld bezetten de Zwolse hoefsmeden in spé de eerste, tweede en derde plek. Lotte de Smet uit Soesterberg werd eerste en zal De Groene Welle in oktober 2012 vertegenwoordigen tijdens Euroskills in het Belgisch Spa-Francorchamps. Peter Langelaar uit Overberg en Gerrit Westerenk uit Doornspijk werden respectievelijk tweede en derde. Langelaar is de reserve voor Euroskills en traint de komende maanden samen met De Smet mee. Het is voor de vijfde keer dat een student van De Groene Welle de nationale titel in de wacht sleept.

Tijdens wedstrijd in Barneveld moesten de deelnemers een voor en achter ijzer maken uit staaf met aan de buitenkant vier nagelgaten en aan de binnenkant drie nagelgaten. Voor deze opdracht hadden ze twee uur de tijd. De jury, bestaande uit leden van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden, heeft iedereen meer tijd gegeven zodat de deelnemers het werk netjes konden afwerken. De andere opdracht was het beslaan van een dode voet met een fabrieksijzer, waarbij de studenten zelf de lip moesten aanhalen. Het bekappen werd beoordeeld, vervolgens het ijzer, dan de pasvorm, nagelen en afwerking van het ijzer.

De winnaar, Lotte de Smet, derdejaars student Hoefsmid van De Groene Welle, ging naar huis met gereedschap van Kerckhaert en Werkman en een plek in Euroskills. Een bijzondere prestatie: het was namelijk de eerste wedstrijd van De Smet. Bovendien is het NK nog nooit eerder door een vrouwelijke student gewonnen.

De studenten van De Groene Welle werden tijdens de wedstrijd begeleid door Hans Platte en Joop Wijnen, beide hoefsmid en al jaren als praktijkdocent verbonden aan De Groene Welle. Op dit moment volgen 30 studenten de opleiding Hoefsmid bij De Groene Welle. Na de driejarige opleiding met veel aandacht voor smeden en bekappen hebben de studenten de juiste vaardigheden en mentaliteit om het vak uit te oefenen. Op donderdag 22 maart kunnen geïnteresseerden kennis maken met de opleiding Hoefsmid tijdens de informatieavond mbo. Kijk voor meer informatie op www.groenewelle.nl

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.