robin ela en puck voorleeskampioenen

Bij de gemeentelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd hebben Robin Harsmolle, Puck Finkers en Ela Yasarbas zich geplaatst voor de volgende ronde. Zij gaan door naar de regionale finale in Ommen.

In de gemeente Hardenberg kwamen uit de voorrondes op de basisscholen 34 voorleeskampioenen voort. Deze schoolkampioenen, afkomstig uit groep 7 of 8, vertegenwoordigden hun school tijdens de gemeentelijke rondes. Er waren dit jaar drie rondes: op 14 februari in de Balletzaal van de Muzerie in Hardenberg en op 15 februari in zowel de Balletzaal in Hardenberg als het Trefpunt in Balkbrug.

Bij iedere ronde beoordeelde een jury de kandidaten volgens landelijk geldende criteria. Er werd gelet op onder meer gelet op tekstbegrip, tempo, stemgebruik en contact met het publiek.

De winnares van de ronde op 14 februari was Robin Harsmolle, leerlinge van CBS De Bloemenhof in Hardenberg. Zij las voor uit “Hoe overleef ik mijn vakantie” van Francine Oomen, en overtuigde de jury door haar duidelijke en aansprekende manier van voorlezen. Door haar mimiek wist ze het verhaal goed over te brengen. Voorzitter van de jury, Angela Bergsma (student Onderwijsassistent Alfa College) overhandigde Robin de prijzen, zijnde een tas, een oorkonde en een boekenbon. De overige juryleden waren Cor van Dalen (journalist van de Stentor) en Greta Potgieter (RTV Hardenberg).

Woensdag 15 februari was het af en toe muisstil in Het Trefpunt in Balkbrug. De jury en de meegekomen supporters luisterden naar elf voorlezers. De jury bestond hier uit Freddie Schuldink (senior beleidsmedewerker Cultuur gemeente Hardenberg), Geke Lensen (Dedemsvaartse Courant) en Betty Vos (bibliotheek Balkbrug). Ela Yasarbas van CBS De Regenboog uit Dedemsvaart was hier de winnaar. Ze las een fragment uit “Te koop: 1 vriendin” van Ada Ooms. Voorzitter “Ela had een echte voorleesstem, die zij prima wist aan te passen aan het verhaal en las op een mooi tempo voor,” aldus juryvoorzitter Freddie Schuldink. Men zag in haar een toekomstige juf, die aan het eind van de dag haar klas gaat voorlezen.

Diezelfde middag traden eveneens elf kandidaten aan in de balletzaal van de Muzerie. Ook hier wachtte de jury de zware taak één winnaar aan te wijzen. De allerlaatste voorlezer werd beloond: Puck Finkers van CBS De Bron uit De Krim. Ze las voor uit het boek “Hoera voor Floor”, van Marjon Hoffman.

“Puck durft levendig voor te lezen in een mooi rustig tempo,” zo oordeelde de jury. “Ze was zeer goed te verstaan, kon de emotie in het verhaal goed overbrengen, had een originele boekkeuze en goed contact met de zaal.” De jury bestond hier uit Grietje Grendelman (redactie De Toren), Marjolein Brunink (combinatiefunctionaris cultuur gemeente Hardenberg) en Els Ploeg (Bibliotheek Hardenberg).

De regioronde is 7 maart in de Carrousel in Ommen. Daar treffen de Hardenbergse kampioenen die van de gemeenten Ommen, Dalfsen en Twenterand.