pvda han noten moet het doen

Commentaar – Het kan nu nog even niet, want Han Noten zit niet in de Tweede Kamer. Maar als er verkiezingen komen verandert dat. Dan zou Han Notten een heel goede opvolger van Job Cohen zijn. De man is precies wat de partij nodig heeft. PvdA-links en hij kan het goed verwoorden. Noten zou goed zijn voor de PvdA. Jammer voor Dalfsen, maar daar vinden ze wel weer een nieuwe burgemeester.

Noten zat maandag bij Pauw en Witteman en zei daar dat Diederik Samsom het moet doen. De keus is ook beperkt omdat de opvolger van Job Cohen op de kieslijst van de vorige verkiezingen moet staan. Maar als het kabinet valt, komen er nieuwe tijden. Wij tippen Noten, die als fractievoorzitter van de PvdA al vaak genoeg bewezen heeft dat hij naast een PvdA-hart ook beschikt over charisma.

Charisma is een moeilijk te definiëren begrip. Je hebt het of je hebt het niet, zeggen ze. Noten heeft het. Die man zit overal gewoon zichzelf te zijn. Zegt de dingen die gezegd moeten worden. Heeft ook een meninkje klaar als een ander denkt dat je je beter even stil kunt houden.

Zo durfde Noten maandag ook te zeggen dat die hersenchirurg er goed aan deed te vertellen dat Friso geen schedelbasisfractuur zou hebben. Zo schetste hij een week eerder bij ‘De Dag’ van de EO de NS-situatie toen hij daar de baas was: “Ik werkte er dertien maanden en was toen al de langstzittende, moest beslissingen nemen vanwege mijn historisch perspectief…” Gewoon zeggen dat het een puinhoop is en waarom, dan wordt je dat niet kwalijk genomen. En wie haalde de FNV een weekendje naar Dalfsen om daar een fluwelen revolutie te bewerkstelligen? Al die vakbonden laten reorganiseren zonder dat iemand en kik geeft, dan moet jee groot strateeg zijn. Waarom wordt dat niet wat breder uitgemeten?

Noten denkt dat de PvdA over een jaar of vijf, zes wel weer groter groeit. Kwestie van een goede leider voor een langere termijn kiezen. “Daar moeten we dan eens een paar jaar met de vingers afblijven”, legde hij maandagavond uit bij Pauw en Witteman.

Of Noten de beste man is? “Ik vind het een beetje mies dat het steeds over ‘wie’ gaat. We moeten onze thema’s neerzetten. De sociale sector, de woningmarkt, participatie van ouderen op de arbeidsmarkt. Ik ga opvattingen van SP en de PVV niet tot mijn deel maken, ik ben van het midden, van de genuanceerdheid. Als partij moeten we niet bij iedere tegenwind gelijk van koers veranderen.”

Precies wat de partij nodig heeft. Geen Mariët Hamer die ook weer genoemd wordt als opvolger van Cohen. Samen met Sharon Dijksma zijn dat de vleesgeworden oorzaken van het verval van de partij. Beroepspolitici die nog nooit iets anders gedaan hebben en met een onwerkelijk beeld van de samenleving hun standpunten innemen, op weg naar genoeg stemmen voor de volgende verkiezingen. Dijksma wordt burgemeester in Nijmegen, niemand wil haar, maar Sharon gaat gewoon.

Het gaat dus wél om namen. Noten. Want je kunt thema’s hebben, je moet ze ook over het voetlicht brengen. Neem de hypotheekrenteaftrek. Toch een schande dat geen enkele linkse politicus uit kan leggen dat die aftrek alleen maar ten koste gaat van miljonairs en dat Henk en Ingrid dat met vijf procent extra belasting per jaar betalen? Zet Noten aan een debattafel en hij krijgt gewoon het woord om dat verhaal we te vertellen. Alleen al omdat hij er zit, luisteren mensen naar hem. Dat is nog wel wat anders als een burgmeester die op het podium zegt tegen een presentator ‘zal ik nog maar even wachten, want ik geloof niet dat ik de aandacht heb’.

En Noten is ook niet bang op de proppen te komen met niet sexy thema’s. “Het gaat over verbinden. Een lousy onderwerp. Maar het gaat er wel om. Dus moeten we het er ook over hebben.” Mooi gezegd. Kijk naar Marianne Thieme. Die wordt voortdurende besmuikt met haar partij voor de Dieren. Maar ze haalt succes op succes binnen. Laat ze maar lachen. De SP heeft ook geen ander geluid, wel een andere kop. De PVV heeft alleen maar een blaffend geluid en een programma dat het tachtig jaar geleden ook goed deed. GroenLinks: zelfde programma, andere kop. CDA: nog nooit van haar standpunten afgeweken en de ene keer groot, de andere keer klein.

Noten: “Deze maatschappij heeft behoefte aan veiligheid en geborgenheid, dat vertaalt zich het best in oneliners en enkelvoudige zinnen.” Precies Han. En jij bent degene die met die oneliners moet komen.

Han Noten moet het doen. Burgers zat in de Vechtgemeente die zijn klus in Dalfsen over kunnen nemen. Jeroen Krabbé. Of Lubbers?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.