Home / archiefcentraal / prinses dania is klaar voor carnaval

prinses dania is klaar voor carnaval

Door Erna Ekkelkamp – Hoe geëmancipeerd we ook zijn, de functie van Prins Carnaval is toch vooral een mannending. Wat dat betreft is de Vilsterse carnavalsvereniging de Piepenplassers vernieuwend bezig. Zij hebben in Dania Veltmaat voor het eerst een echte Prinses Carnaval gevonden.

Slechts eenmaal eerder in de geschiedenis van de Piepenplassers was er een dame Prinses Carnaval. Dat was in 1974, tijdens het Jaar van de Vrouw. Toen had de Prinses vooral een symbolische rol en stond ze naast de Prins, maar Prinses Dania zwaait helemaal in haar eentje de scepter en dat doet ze vol verve. “Ik vind het geweldig dat ze mij hiervoor hebben gevraagd”, zegt Dania. “Het was voor mij echt een verrassing dat ze me vroegen, maar het past wel goed bij mij. Ik ben al jarenlang een actief lid van de carnavalsvereniging en zit in allerlei werkgroepen. Ik ken dus het klappen van de zweep, dat is wel handig als je deze functie hebt.”

Vanaf het moment dat Dania op 11 november 2011 tot Prinses werd benoemd, staat haar leven in het teken van carnaval. Er moest een cape worden gemaakt, jurken worden uitgezocht, er moesten draaiboeken worden gemaakt, fotosessies gehouden, er werden galafeesten gevierd bij carnavalsverenigingen in de regio en ze werd zelfs geïnterviewd door het tijdschrift Esta. “Een Prinses Carnaval schijnt echt heel bijzonder te zijn. Ze hebben we gevonden via Google en contact opgenomen. Ik sta er deze week in”, vertelt ze enthousiast.

Dania geniet met volle teugen van alles wat er maar met carnaval te maken heeft. Voor haar is deze periode een aaneenschakeling van hoogtepunten, als springen sommige dingen er net even bovenuit. “In het dagelijkse leven werk ik op het stafburo van Rosengaerde, dus het traditionele bezoek aan verzorgingshuis en de carnavalsbingo die ik daar hield met een collega, was voor mij wel heel bijzonder.”

Er is maar één ding waar ze een beetje tegenop ziet, en dat is haar entree in de tent op vrijdagavond. “Dat ligt ook meer aan mezelf dan aan het feest op zich. Ik heb graag alles onder controle en dat heb ik dan niet, want die entree wordt traditioneel georganiseerd door de vriendengroep van de prins of prinses. Ik wil het liefst alles zelf regelen, en dat gaat dus in dit geval niet. Maar dat is vooral een leerpunt voor mezelf”, lacht ze. De komende dagen zijn er allerlei feesten waar de prinses een hoofdrol speelt.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.