open mri nederland feestelijk geopend

Open MRI Nederland heeft gastvrijheid hoog in het vaandel staan. In deze sfeer en met verwijzing naar de herkomst van het apparaat werden de genodigden onthaald met rode loper, lakei, sushi en andere Oosterse lekkernijen. Met het openslaan van een vaatje saké was de opening een feit.

Techniek uit het Oosten

Een MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een beeldvormende techniek, waarmee het mogelijk is om in het lichaam te kunnen kijken zonder operatie of röntgenstralen. De techniek maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven om weke delen, gewrichten, spieren, zenuwen of bot af te beelden.

Voorheen was het noodzakelijk om voor het maken van een MRI in een nauwe tunnel plaats te nemen. Met de plaatsing in Hardenberg van de Hitachi Oasis Open MRI uit het verre Oosten, de eerste in zijn soort in Nederland en de vierde in Europa, is dit niet meer nodig. Dit betekent dat patiënten uit het hele land MRI-diagnostiek tot hun beschikking hebben, die anders buiten hun bereik bleef. Denk hierbij aan mensen met obesitas, claustrofobie of fysieke beperkingen. Door het open systeem kunnen jonge kinderen beter begeleid worden door hun ouders, doordat deze naast hun kind kunnen plaatsnemen en het kind zich beter op zijn gemak zal voelen.

Ondernemerschap

“It giet on”. Met deze woorden refereerde Henk van der Wal van de Raad van Bestuur van de Saxenburgh Groep bij de opening van Open MRI Nederland aan het besluit in oktober 2010 om een open MRI aan te schaffen. Op 30 maart 2011 volgde de ondertekening van het contract met leverancier Oldelft. “Aangemoedigd door een enthousiaste maatschap radiologie hebben wij als Saxenburgh Groep ondernemerschap willen tonen als aanbieder van hoge kwaliteit van zorg, voor patiënten in de regio, maar ook ver daarbuiten.”

Radioloog Arthur de Groot schetst de ontwikkelingen van de MRI-diagnostiek in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis. In 1999 werd éénmaal per week een mobiele MRI voorgereden. Door de toenemende vraag is in 2003 overgegaan tot het plaatsen van een eigen MRI. Hiermee was diagnostiek van met name de hersenen, wervelkolom en gewrichten mogelijk. “Met de komst van de Oasis Open MRI van Hitachi met een 1,2 Tesla veldsterkte kunnen we nu ook onderzoek doen van borst, vaten, dunne darm, endeldarm en galwegen”, vertelt De Groot.

Open MRI met rode loper

Bijkomend voordeel van de open MRI is, dat patiënten binnen één week terecht kunnen voor onderzoek. Zodra de aanvraag is ontvangen, wordt contact opgenomen om een afspraak te maken. De scan kan ook ’s avonds of in het weekend plaatsvinden, als dat de patiënt beter uitkomt. Patiënten worden in een prettige ontvangstruimte met koffie of thee ontvangen. “De rode loper ligt als het ware altijd voor hen uit”, zegt een trotse Janet Owen, onder wiens leiding het Open MRI Nederland tot stand is gekomen.

Kagami Biraki

Het ziekenhuis wil zich met de open MRI dus ook richten op de patiënt buiten de eigen regio. Guido Geerts, directeur van Oldelft Benelux BV en leverancier van de open MRI toont veel respect voor het ondernemerschap van de Saxenburgh Groep en heeft het ziekenhuis hierin graag willen bijstaan. Hij nodigt Raad van Bestuurslid Pauline Terwijn, Arthur de Groot, laborant Martijn Ringenier en accountmanager Bart Hof van Oldelft uit om een vat saké open te slaan, ‘Kagami Biraki’ geheten. Volgens dit Japanse gebruik brengt het over de rand spetteren van de saké geluk. Met het drinken van een bakje saké werd een toast uitgebracht, in de verwachting dat Open MRI Nederland mag bijdragen aan de gezondheid en het geluk van een ieder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.