Home / archiefcentraal / opbrengst boek naar vechtgenotenhuis

opbrengst boek naar vechtgenotenhuis

Opbrengst Memoriesbank naar Vechtgenotenhuis

Het boek ‘Memoriesbank’ werd onlangs gepresenteerd in het Vechtgenotenhuis en is nu voor iedereen verkrijgbaar. De opbrengst gaat naar het Vechtgenotenhuis. Het is een boek geworden vol met verhalen, gedachten, dromen en gedichten van de mensen die hebben meegeholpen met het tot stand komen van de Memoriesbank, in de zomer van 2011.

In de tuin van het Vechtgenotenhuis, aan de Beerzerweg in Ommen, staat hij: De memoriesbank. Het is een prachtige mozaïekbank, vol met kleine en grotere mozaïekwerkjes van (ex)kankerpatiënten en hun naasten. Het initiatief kwam van workshopleidster/gastvrouw Thea Veenstra. Tijdens één van de mozaïekmiddagen in het Vechtgenotenhuis kwam ze op het idee om een bank te gaan mozaïeken voor de tuin van het Vechtgenotenhuis. Iedereen was gelijk enthousiast.

Na het zoeken en vinden van de nodige sponsoren en deskundigen, die konden helpen met de bouw van de bank konden ze verder gaan brainstormen over de vormgeving: de voorzijde van de bank zou de lichte, vrolijke kant van het leven weergeven en de achterzijde zou de donkere zijde van het leven uitbeelden. Via verschillende media werden mensen uitgenodigd om hun steentje bij te dragen. Tijdens een aantal workshops konden zij een eigen memorie maken, die verwerkt zou worden in de bank.

En natuurlijk kwamen tijdens het maken deze kleine, persoonlijke mozaïekkunstwerkjes de verhalen los. Het zijn herinneringen aan en herinneringen van mensen die ziek zijn of zijn geweest en aan mensen die het niet hebben overleefd. Deze intens emotionele, verdrietige maar ook prachtige verhalen mochten niet verloren gaan, zo dacht Thea. En zo is het idee ontstaan om ze vast te leggen in een boek.

‘Het 90 pagina’s tellende boek is een monument van hoop’, aldus coördinator Henriët van der Maaten. ‘Het is gevuld met gedachten en gedichten van mensen die ondanks hun ervaringen met de ziekte het leven positief blijven bekijken. Het is daarom niet alleen interessant voor de mensen die aan het project hebben meegedaan, maar ook een hart onder de riem voor mensen die nog middenin het ziekteproces zitten’.

Het Memoriesboek, deels gesponsord door Koggel Reclame en Univé Nieuwleusen, kost 15 euro. De gehele opbrengst is bestemd voor het Vechtgenotenhuis. En dat geld kunnen ze goed gebruiken. ‘Om het Vechtgenotenhuis draaiende te houden hebben we nogal wat geld nodig’, aldus Frank Bruggeman, de penningmeester. ‘In de eerste 2 jaar van ons bestaan werden we flink gesponsord, maar nu is het nieuwtje eraf en moeten we hard aan het werk om financieel te kunnen blijven bestaan.’

Er zijn inmiddels verschillende verkooppunten in de regio, waar het boek gekocht kan worden. Op de website van het Vechtgenotenhuis: www.vechtgenoten.nl zijn deze te vinden.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.