instrooimachine scheelt boeren handenvol tijd

Door Erwin Dijk

De 22-jarige Van der Bent is zzp’er in de agrarische sector. Bijna drie jaar geleden begon hij zijn eigen bedrijf ‘Jan van der Bent Agrarische Dienstverlening’. “Ik verhuur mezelf aan boerenbedrijven, waar ik help bij het voeren en melken. Dat loopt tot nu toe vrij aardig. Vooral bij de zomerdag heb ik het erg druk.”

Onlangs schafte Van der Bent een zogeheten ‘instrooimachine’ aan, waarmee hij melkveehouders gaat helpen bij het vullen van hun stallen.

“Koeien hebben in de stal een ligbed, dat om de zoveel tijd vernieuwd moet worden. Als een boer het instrooien zelf met de hand doet, is hij een dag bezig, terwijl ik het in twee uur kan. Ik schep de bak vol, rij de stal in, verdeel het strooisel en klaar is het. Voor boeren is het dus een erg nuttige dienst. Een aantal melkveehouders in deze omgeving heeft al toegezegd gebruik te gaan maken van mijn diensten.”

Onlangs nam Van der Bent in de stal van Henk Hiemstra de machine in gebruik, waarbij het resultaat de boer tot tevredenheid stemde. “De machine zorgt voor een mooi strooibeeld,” aldus Hiemstra. “Je krijgt een mooi luchtig en zacht ligbed en het bespaart veel arbeidsuren.”

Van der Bent maakt gebruik van boxstrooisel dat gemaakt is met een mestscheider. Deze machine is volgens de Ommenaar ‘helemaal hot’ in de melkveehouderij. “Steeds meer bedrijven schaffen zo’n machine aan. Deze haalt de mest uit de mestput en scheidt het in ‘dunne fractie’ en ‘dikke fractie’. Beide soorten kunnen opnieuw gebruikt worden, waarbij de dikke fractie dienst kan doen als boxstrooisel. Dit is natuurlijk gemaakt uit mest, maar het lijkt er niet meer op.”

Voor de boeren zijn de voordelen van het gebruik van dit soort boxstrooisel talrijk, ten opzichte van het gewone zaagsel of gehakselde stro. Zo hebben de koeien volgens de jonge agrariër een veerkrachtiger ligbed en blijven de dieren mooi schoon. “Het boxstrooisel kleeft niet aan de vacht, dus de uiers, de staarten en de poten worden niet vies. Daarnaast krijgt het dier geen harde plekken op zijn gewrichten van het liggen. De koe heeft dus meer comfort en zit met een ligbed van dit boxstrooisel beter in zijn vel.”

Behalve het dierenwelzijn spelen ook de kosten een belangrijke rol. Zo is een boer met een groot bedrijf van 280 koeien al gauw zo’n 20.000 euro per jaar aan zaagsel kwijt. Ook voor het milieu is de opkomst van de mestscheider een goede ontwikkeling, omdat de mest gerecycled wordt. “De kringloop wordt in het boerenbedrijf steeds belangrijker.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.