Home / archiefcentraal / zorgcombinatie noorderboog en isala klinieken

zorgcombinatie noorderboog en isala klinieken

De besturen van Zorgcombinatie Noorderboog in Meppel en Isala klinieken in Zwolle hebben besloten hun bestaande samenwerking verder uit te bouwen en permanent te maken. Artsen van beide ziekenhuizen bundelen hun krachten, om zo de beste zorg voor patiënten in beide verzorgingsgebieden blijvend te garanderen. Met de permanente samenwerking spelen beide ziekenhuizen ook beter in op landelijke kwaliteitseisen aan de zorg. Deze worden hoger, terwijl de beschikbare middelen schaarser worden. De grootste verzekeraar in de beide verzorgingsregio’s, Zilveren Kruis Achmea, staat achter dit plan. Zo moeten er twee toekomstbestendige ziekenhuizen gecreëerd worden met goede, doelmatige, bereikbare en betaalbare zorg.

“Onze ambitie is om de basiszorg voor alle inwoners in beide verzorgingsgebieden op hoog niveau te garanderen, bij zowel Zorgcombinatie Noorderboog als de Isala klinieken. Voor meer ingewikkelde zorg kunnen mensen ook bij de Isala Klinieken terecht. Wij vinden dat in onze verzorgingsgebieden iedereen recht heeft op dezelfde kwaliteit van basiszorg én ingewikkelde zorg. Door de reeds bestaande medische samenwerking uit te bouwen, wordt de optelsom meer dan de som der delen,” aldus bestuurders Lidy Hartemink van Zorgcombinatie Noorderboog en Marjanne Sint van Isala klinieken.

Meerwaarde

Door het permanent maken en verder uitbouwen van de bestaande samenwerking, lopen beiden ziekenhuizen ook vooruit op de aanscherping van de landelijke minimumnormen, waaraan specialisten de komende jaren moeten voldoen. Ook is de samenwerking een antwoord op maatregelen van overheid en verzekeraars om de kosten van de gezondheidszorg te beheersen. Die maatregelen zijn nodig, omdat volume- en kostenstijgingen op den duur de solidariteit onder druk zet. De verzekeraar let steeds scherper op prijs, kwaliteit en volume. Als ieder ziekenhuis hier zelf het antwoord op probeert te vinden, bestaat het risico van geleidelijke uitholling van kwaliteit en verschraling van het aanbod. De samenwerking biedt voor Isala de kans zijn positie als topklinisch ziekenhuis verder te versterken. Bovendien garandeert het dat Zorgcombinatie Noorderboog in staat blijft om basiszorg aan de inwoners in de regio te verlenen. In de komende maanden gaan de ziekenhuizen deze samenwerking uitwerken.

Verloskunde

Om aan de toekomstige aangescherpte kwaliteitsnormen in Nederland voor verloskunde te kunnen voldoen, moeten volgens de ziekenhuizen de ziekenhuisbevallingen op termijn geconcentreerd worden in Zwolle. Om de bereikbaarheid ook in die situatie te kunnen waarborgen, zijn echter eerst aanpassingen in de ambulancedienstenstructuur noodzakelijk. Verder is het cruciaal dat er afspraken gemaakt worden met de verloskundigen, om een sluitende zorgketen te realiseren. Partijen zijn hierover constructief in gesprek. In het geval van concentratie van verloskundige zorg kunnen patiënten voor voor- en nazorg uiteraard op verschillende locaties terecht.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.