Home / archiefcentraal / winnen met gevouwen handen

winnen met gevouwen handen

‘Winnen met gevouwen handen’ is het thema van de gebedsweek die wordt gehouden van 15 tot en met 22 januari in Ommen. De Raad van Kerken en de Evangelische Alliantie (EA) hebben voor de Week van Gebed in 2012 een gezamenlijk thema vastgesteld. De gebedsdiensten worden op zes verschillende locaties gehouden, waarbij elke gemeente of kerk vanuit de eigen identiteit de dienst vormgeeft.

In Ommen is het dienstschema als volgt:

16 januari 2012 om 19.00 uur: PKN-Ommen in de Gereformeerde kerk aan de Bouwstraat

17 januari 2012 om 19.30 uur: RK-kerk in de Sint Brigittakerk

18 januari 2012 om 19.30 uur: Evangelische Gemeente, De Kern, Bouwstraat

19 januari 2012 om 19.00 uur: PKN-Ommen in de Hervormde kerk

20 januari 2012 om 19.00 uur: Gereformeerde Vrijgemaakte Kerken Noord-Oost en West, in ‘Het Baken’

21 januari 2012 om 19.00 uur: Gemeente ’t Vechtdal, Gereformeerde kerk aan de Bouwstraat

Voor elke dag van de gebedsweek is een thema vastgesteld:

Zondag 15 januari: Veranderd door de vrede

Maandag 16 januari: Veranderd door het dienen

Dinsdag 17 januari: Veranderd door geduldig wachten

Woensdag 18 januari: Veranderd door standvastige liefde

Donderdag 19 januari: Veranderd door de goede Herder

Vrijdag 20 januari: Veranderd door de lijdende Knecht

Zaterdag 21 januari: Veranderd door de overwinning

Zondag 22 januari: Verenigd in Christus

Het Interkerkelijk Overleg Ommen vermeldt verder het volgende:

,,Het thema ‘Winnen met gevouwen handen’ is gebaseerd op de Bijbeltekst uit 1 Korintiërs 15 : 57. Het woord ‘overwinning’ staat daarbij centraal. Het thema geeft iets weer van de spanning tussen winnen op basis van een menselijke prestatie en het begrip overwinning zoals christenen dat beleven in hun geloof. De overwinning van Jezus Christus op de dood is een centraal geloofsthema. Het dagelijks leven krijgt nieuwe kleur en invulling door het effect van die overwinning in het hier en nu. Ook het perspectief van een leven na de dood draagt bij aan die kleur en invulling. Thema’s als lijden, dienstbaarheid en gerechtigheid komen in een ander licht te staan. Gebed speelt daarbij een essentiële rol.

Diverse kerken uit Polen hebben dit jaar de tekst aangedragen. Het thema is ook een knipoog naar het Europees Kampioenschap Voetbal dat in 2012 in Polen en Oekraïne wordt gehouden.

In 1 Korintiërs 15 : 51-58 gaat het over de transformerende kracht van het geloof in Christus, met name vanuit het gebed voor de zichtbare eenheid van de kerk, het Lichaam van Christus. Wanneer het gebed en de inspanning gericht zijn op de volle zichtbare eenheid van de kerk, zullen wijzelf worden veranderd en worden omgevormd naar het beeld van Christus. Hetzelfde geldt voor de tradities waartoe wij behoren. Dat is een opwindend visioen, maar het kan ons ook enige vrees inboezemen. De eenheid waar we om bidden zou ook de vernieuwing kunnen vragen van de vormen van het kerkelijk leven waarmee we vertrouwd zijn. Zo’n eenheid is niet louter een ‘prettig’ idee van vriendschap en samenwerking. Het vraagt de bereidheid om af te zien van onderlinge rivaliteit. Wij dienen onszelf voor elkaar te openen, over en weer gaven te schenken en te ontvangen, zodat we echt binnentreden in het nieuwe leven in Christus. Alleen daarin ligt de overwinning.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.