wandelen hardlopen en nog veel meer

Na de succesvolle Night of the Forest komt Stichting ProGram (wat staat voor promotie van Gramsbergen) in het voorjaar met een tweede nieuw evenement. Het is een dag die volledig in het teken van wandelen en (hard)lopen staat. De slogan voor deze nieuwe sportieve activiteit op zaterdag 31 maart luidt dan ook “Gramsbergen, daar loop je mee weg!”.

Stichting ProGram heeft diverse verenigingen en individuele inwoners van Gramsbergen bij elkaar gebracht, die samenwerken aan de invulling van het programma. Doel van de dag is om Gramsbergen met allerlei vormen van lopen op de kaart te zetten en waarbij zoveel mogelijk vormen van lopen (wandelen) aan bod komen. “Onze slogan geeft de veelheid aan activiteiten weer, maar ook dat het juist erg gezellig toeven is in ons stadje. Het zijn activiteiten om mensen van buitenaf te trekken, maar zeker ook voor eigen inwoners”, aldus ProGram-voorzitter Ronald Belser. Hij is blij met Rabobank Vaart en Vechtstreek als hoofdsponsor. Onlangs werd een driejarig contract getekend.

Tijdens “Gramsbergen, daar loop je mee weg!” is er voor recreatieve en lange afstandwandelaars door Jan-Maarten de Ruiter uitgezette tochten van 5, 10, 20 en 30 kilometer. Die voeren door enkele buurtschappen en ook wordt de grens richting Laar overgestoken. De gymnastiekvereniging, die in het verre verleden een wandelafdeling had, verleent hieraan medewerking. Dezelfde routes kunnen ook worden afgelegd door sportieve mensen die aan nordic walking doen.

Hardlopers kunnen meedoen aan een recreatieve ontbijtloop. Voor de organisatie tekent M&M Run Events, dat al eerder met succes ludieke lopen zoals de boerenkool-met-worstloop en de pannenkoekenloop introduceerde. Er is een parcours van 2,5 kilometer uitgezet in Gramsbergen, dat naar keuze een, twee, drie of vier keer kan worden afgelegd. Na afloop kunnen de ongetwijfeld hongerig geworden lopers aanschuiven voor een ontbijt.

Voor kinderen organiseert Comite De Kindervrienden onder meer steltlopen, zaklopen en bliklopen. Verder is voor de wat oudere jeugd een avontuurlijke GPS-tocht. Wie wat meer wil weten over de geschiedenis van Gramsbergen kan meelopen met een historische stadswandeling onder leiding van een gids van het museum. Middenstandsvereniging EMM houdt op 31 maart de ludieke winkelactie “Voor gek lopen” en is ook organisator van een voorjaarsmarkt (over de markt lopen) met vrijwel alles op het gebied van de tuin. Of het nu gaat om bloembollen, een tuinontwerp, onderhoud van de beplanting of tuinmeubilair. Vermoedelijk is er in de avonduren “kroeglopen” met livemuziek in diverse Gramsberger horecagelegenheden.

Stichting ProGram is in 2010 ontstaan als werkgroep van Stadsbelang Gramsbergen e.o., en is sinds 1 januari 211 een zelfstandige stichting. “We hoorden op onze spreekuren vaak de opmerking dat er zo weinig is te doen. Een inventarisatie leerde dat het wel meevalt, maar we hebben toch gemeend wat nieuwe evenementen te moeten gaan initiëren”, zegt Ronald Belser. Dat was in 2010 de Night of the Forest, het cultuurevenement in het Gramsberger Bosje, dat vorig jaar als gevolg van het slechte weer werd afgelast, en dit jaar voor 13 juli op de kalender prijkt. “Na cultuur wilden we op een ander terrein ook iets nieuws gaan doen, en dat is de wandel- en loopdag geworden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.