waardevolle bomen in ommen vogelvrij

Waardevolle bomen in Ommen vogelvrij?

Het nieuwe Bomenbeleidsplan 2012-2024 van de Gemeente Ommen is een papieren tijger. Dat vindt de Vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek. Bij de behandeling van het Bomenbeleidsplan in de vergadering van de Raadscommissie van 19 januari, werden ook door CDA, D66, PvdA en CU kritische vragen gesteld. Gevolg was dat het plan voor verdere discussie werd doorgeschoven naar de eerstkomende Raadsvergadering op 9 februari.

Als lid van de Klankbordgroep is de Vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek nauw betrokken geweest bij het opstellen van het Bomenbeleidsplan. Vanaf het begin pleitte zij voor een kaart waarop de waardevolle bomen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom, staan aangegeven. Maar helaas is in het nieuwe bomenbeleidsplan gebruik gemaakt van verouderde gegevens van vóór 2005. En de lijst van te beschermen bomen is ook nog onvolledig en heeft alleen betrekking op de bebouwde kom.

“Is de intentie van de gemeente om waardevolle bomen te beschermen wel oprecht?” De Vereniging heeft zo haar twijfels. Zij vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente in het eerste ontwerp van het reconstructieplan Stationsweg zelfs bereid was de meest zware, monumentale en beeldbepalende eiken op te offeren. “De geloofwaardigheid van de gemeente als beschermer en hoeder van het groene leefmilieu is aan twijfel onderhevig”, aldus de vereniging.

Zij pleit voor méér duidelijkheid. Een Bomenbeleid waarin voor iedereen zichtbaar is ‘wat’, ‘waar’ en ‘hoe’ met bomen in de hele gemeente Ommen wordt omgegaan. Duidelijkheid in wat behouden wordt en wat de spelregels zijn bij de eventuele kap van bomen.

De vereniging pleit voor een geactualiseerde lijst en (digitale) kaart waarop de waardevolle beschermingswaardige bomen in de hele gemeente Ommen staan. Zij vindt dat deze kaart een onlosmakelijk onderdeel dient te vormen van het nieuwe Bomenbeleidsplan. Dat schept de duidelijkheid waar ook de leden van de Klankbordgroep om vroegen. Die duidelijkheid is er nu niet. De waardevolle bomen in de gehele gemeente Ommen lijken vogelvrij.

De Vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek vindt ook dat de zorgplicht voor bomen niet alleen bij de gemeente ligt, maar dat ook de Ommenaar een medeverantwoordelijkheid heeft voor de groene leefomgeving. Voor bomen die volgens de criteria gekapt mogen worden, oppert de Vereniging de idee om de mogelijkheid van boomcompensatie op vrijwillige basis nader uit te werken in het Bomenbeleidsplan. Die compensatie zou dan kunnen plaatsvinden in een aan te leggen groei-, leef-, of speelparkbos bij de bebouwde kom. Een bospark waarbij ook de mogelijkheid wordt geboden een herinneringsboom te planten (onder andere) geboorte, huwelijk, overlijden, jubileum). Een groei-, leef- en speelbos in wording: Groen, Gezond en Ontspanning! Dat leidt tot een grotere betrokkenheid van de Ommenaar voor het behoud van zijn/haar groene omgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.