Home / archiefcentraal / vechtdalanjer terug in wegberm

vechtdalanjer terug in wegberm

Als je wegbermen maait en het maaisel laat liggen, wordt de grond steeds voedselrijker. Gevolg: meer algemene grassoorten en brandnetels, meer groenmassa. Dus meer maaien en extra kosten. En de bloemenpracht verdwijnt.

Door maaisel af te voeren verschraalt de bodem maar komen er meer bloeiende plantensoorten. En daar profiteren insecten van zoals bijen en vlinders. De soortenrijkdom neemt toe. In Ommen blijft het bermmaaisel liggen en dat is ‘mest voor de rest’. Gevolg: meer groenmassa, vaker maaien en meer kosten.

De Vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek komt in 2012 met een concreet verschralingsbeheerplan richting Gemeente. Een bloemrijke berm voor burger en toerist, en een doelmatige bezuiniging. Dat zou je een schoolvoorbeeld van een win-win-situatie kunnen noemen.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.