uit het gemeentehuis open boekje

In de kinderopvang, peuterspeelzalen en kleutergroepen van de basisscholen in de gemeente Dalfsen hebben wij als burgemeester en wethouders daar volop aan meegedaan.

Wat ons betreft combineren we daarmee het nuttige met het aangename. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen de rest van hun leven daar heel veel baat bij hebben. Het motiveert ze om zelf te leren lezen, ze worden taalvaardiger en begrijpen teksten beter.

Voorlezen is ontzettend gezellig en leuk. Gelukkig zijn veel ouders het met me eens, want 90 procent van de kinderen tussen de 2 en 5 jaar wordt regelmatig voorgelezen. Bij het ouder worden van de kinderen gaan ouders steeds minder voorlezen.

Bij de groep kinderen tussen 9 en 12 jaar wordt nog maar zo’n 40 procent voorgelezen. En op zich is dat jammer, want ook op deze leeftijd kan voorlezen nog van grote waarde zijn. Kinderen leren bijvoorbeeld ook goed luisteren wanneer ze voorgelezen worden en bovendien wordt het concentratievermogen bevorderd. Het stimuleert ook de fantasie en ook, afhankelijk van het onderwerp, leert het kind veel van de wereld om zich heen.

Voorlezen over een onderwerp waar het kind zich op een bepaald moment erg mee bezig houdt (angst, ziekte) kan steun bieden en een goede manier zijn om in gesprek te komen. Kortom dit laat nog maar eens zien hoe belangrijk voorlezen is voor de ontwikkeling van een kind. Op de eerste plaats is het echter pure ontspanning en is het iets waar zowel het kind als de ouder van kunnen genieten. Vanwege het verhaal wat er gelezen wordt maar vooral ook vanwege het gezellig samen zijn en de exclusieve aandacht voor elkaar. Ook volgend jaar gaan we als college weer heel graag in op voorleesuitnodigingen.

Maurits von Martels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.