staatssecretaris voelt compassie voor zorg

In het gesprek met de aanwezigen in passeerden op hun verzoek een aantal actuele onderwerpen de revue, zoals: de stapeling van regelingen, de mantelzorgers, de AWBZ, de PGB’s, het scheiden van zorg en wonen. Mevrouw Veldhuijzen onderkende dat de maatregelen veel zorg en angst hebben opgeroepen. Op een aimabele wijze legde de staatssecretaris de redenen van de bezuinigingen uit: op de lange termijn is de zorg onbetaalbaar en aanpassingen zijn noodzakelijk om te zorgen dat de hulp terecht komt waar het echt nodig is.

Het gaat haar om de inhoud en daarbij is haar aanpak om vanuit in de praktijk te kijken naar de problematiek, die de voorgestelde veranderingen en bezuinigingen met zich mee brengen. “Samen met de betrokkenen tot werkbare oplossingen komen” is het credo. De verenigde Overijsselse zorgboerderijen deed ze de toezegging om op die manier samen aan de slag te gaan. Tevens gaf ze aan dat instellingen in het land meer van elkaar kunnen leren en bij de behandeling van cliënten de omgeving en bij kinderen de ouders er meer bij te betrekken.

Wethouder Ko Scheele was blij met de samenwerking van de organisaties in de zorg in Ommen en de open wijze van communiceren. De gemeente moet meer uitgaan van wat de cliënt echt nodig heeft: de individuele benadering. Niet meer uitgaan van waar je recht op hebt. Werken vanuit de terechte vraag om zorg: zorg op maat. Daar passen keukentafelgesprekken bij. Ook benadrukte hij de mogelijkheden die integratie met andere beleidsterreinen bieden, zoals in de beleidsnota “Meedoen in Ommen” is aangegeven.

Uit de wijze waarop de instellingen zich presenteerden, de belangstellenden reageerden en vooral de manier waarop de staatssecretaris met de vragen uit de zaal omging, getuigde de compassie met de zorg en de wil om in moeilijke tijden pal te staan voor een goede zorg aan de zwaksten en kwetsbaren in onze samenleving.

In de Hoekstee toonde de heer Sinke, directeur van woningcorporatie de Veste, vol trots tekeningen van de verbouwing van het munitiedepot Stegerveld tot een unieke zorginstelling voor Overijssel en de nieuwbouw van Oldenhaghen. Daar zal een grote kwaliteitsslag gerealiseerd worden met appartementen met een oppervlakte van 103 vierkante meter, met een fitnessruimte en een activiteitencentrum.

Tevens noemde de heer Potze van de Saxenburggroep de wijksteunpunten die samen met de Zorgcombinatie Zwolle worden ontwikkeld. De heer Eeftink benadrukte daarbij de grote waarde van samenwerking met de Saxenburggroep. Mevrouw Veldhuijzen van Zanten-Hyllner toonde veel belangstelling voor de inzet van de 60 vrijwilligers, waarover de dames Woker en Bleekemolen vertelden. De vrijwilligers vervullen een centrale rol in de zorgverlening, een niet weg te denken schakel tussen de cliënt en de professionals. Dit idee neemt de staatssecretaris mee naar den Haag.

Lambert van den Berg, CDA Ommen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.