Home / archiefcentraal / sophie en liz lezen het beste voor

sophie en liz lezen het beste voor

Sophie de Roode van de Bonte Stegge uit Dalfsen en Liz Diepman van de Cyriacus uit Hoonhorst zijn als winnaar uit de Dalfser voorleeswedstrijd gekomen. Zij gaan door naar de regioronde die 7 maart in Ommen wordt gehouden.

Omdat dit jaar 15 scholen uit de gemeente Dalfsen een schoolkampioen hadden aangemeld werden gisteren twee voorleessessies gehouden in de Wiekelaar te Oudleusen. Op verzoek van de bibliotheek hadden de supporters van alle deelnemers een mascotte gemaakt. Prachtige en originele werkstukken waren erbij.

De voorlezers lazen op volgorde van namen in lottoballetjes die getrokken werden door de presentator van de middag: Margot Boesenkool. Alle dorpen uit de gemeente waren vertegenwoordigd. Winnaar van de eerste sessie was Sophie de Roode. Zij las voor uit het boek De verschrikkelijke steen van Tosca Menten. Zij had een goede mimiek, las heel rustig voor en had een prettige stem. Haar inleiding was origineel, het maakte het al spannend vooraf. Bovendien was zij goed verstaanbaar.

Liz Diepman was de winnares van de tweede ronde. Zij las voor uit Matilda van Roald Dahl. Toen zij voorlas was het publiek muisstil. Ze had een rustig maar prima tempo. Ze lette ook goed op de leestekens en laste pauzes in waar nodig.

De jury bestond uit voorzitter Petra Willems, oud-onderwijzeres en teamleider van de bibliotheek in Staphorst. Daarnaast was Hanny Kuiper, voormalig hoofd van de bibliotheek in Raalte, jurylid. Gastjurylid was dit jaar Albertus Mulder, leraar aan het Vechtdal College in Ommen. Zij trokken zich in de pauze terug om te beraadslagen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid, overbrengen van emotie en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk.

Na de pauze, waarin Gerlof Veldhuis van alles uit de kast haalde op de piano, werd het verlossende woord door de juryvoorzitter gesproken. Uit alle schoolkampioenen te kiezen is uiteraard niet altijd eenvoudig en uiteindelijk kan er maar 1 winnen en werd de keuze gemaakt voor bovengenoemde kandidaten. De winnaars kregen een bos bloemen, boekenbon, een voorleestas en een oorkonde. Voor alle voorlezers was er een mooie deelnemersoorkonde en een pen.

Voor de supporters viel er ook wat te winnen. Er werd ook bekeken welke school de mooiste en origineelste mascotte had gemaakt. Bij de eerste sessie was dat de mascotte van het supporters van Yannick Espeldoorn van de Heideparkschool uit Lemelerveld, een van de twintowers waar een vliegtuig in vloog. Bij de tweede sessie werd het de mascotte van de supporters van Hannah Meulink van de Regenboogschool, eveneens uit Lemelerveld. De mascottes waren vaak gerelateerd aan het gelezen boek.

De nationale voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met Stichting CPNB en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.