Home / archiefcentraal / sallandse ondernemer begaan met schoolplein

sallandse ondernemer begaan met schoolplein

Wat begon als een idee om de drie brede scholen in Heino een steuntje in de rug te geven bij de inrichting van hun nieuwe schoolpleinen, ontaardde in een regio-brede actie waarbij basisscholen kunnen strijden om zo veel mogelijk geld binnen te halen voor een goed schooldoel. Voor het Vechtdal is het de Cyriacusschool uit Hoonhorst.

Het komt erop neer dat elke klant door boodschappen te doen bij C1000 in Heino, mee kan sparen voor een investering in de school naar zijn of haar keuze.C1000-eigenaar Kim van de Worp trekt in totaal 12.500 Euro uit voor deze actie. En dat zonder verregaande verplichtingen voor de scholen? “Inderdaad,” reageert Van de Worp resoluut. “Als vader van twee kleintjes wil ik iets goeds doen voor de scholen.”

In Heino wordt op dit moment druk gebouwd aan drie Brede Scholen, met de intentie om naast het reguliere basisonderwijs onderdak te verschaffen aan meerdere disciplines als kinderopvang, peuterwerk en bijvoorbeeld het consultatiebureau. De multifunctionele gebouwen beginnen hun contouren al af te tekenen. Nu de schoolpleinen nog.

Met de bedoeling om de pleinen, aansluitend op de wensen van een brede school, in te richten met de peilers leergierig- en duurzaamheid, kunnen deze scholen wel een beetje hulp gebruiken. “Juist daar ligt voor veel scholen de crux,” vertelt Kim van de Worp. “Nu onze eigen dochter naar school gaat merk ik dat scholen toch kampen met minimale budgetten die gevoelig zijn voor bezuinigingen. Hierdoor kan de schooldirectie niet zonder extra acties of hulp van het bedrijfsleven om net wat extra’s te kunnen doen. Om die scholen een maatschappelijke impuls te geven heb ik een ‘Schoolplein Actie’ bedacht.’ Een eigen spaarsysteem waarbij de klant door zijn boodschappen bij C1000 in Heino te doen, een bedrag bij elkaar spaart voor de school naar zijn of haar keuze.”

“Om ook de kleinere scholen in de naastgelegen dorpen deze kans op een stukje verbetering te bieden, hebben we besloten hen in de actie te betrekken. Wij mogen wekelijks veel klanten uit de omliggende dorpen in onze winkel verwelkomen en hebben er daarom voor gekozen het volledige verzorgingsgebied te laten deelnemen.” De scholen reageerden enthousiast en daarmee is een totale deelname van acht scholen bereikt. Omdat niet iedereen het schoolplein op zijn agenda heeft staan, kunnen de overige scholen kiezen voor een besteding van het bedrag naar keuze, mitsdien het maar ten goede komt aan de kinderen.

Van de Worp vertelt hoe het werkt: ‘De klant krijgt bij elke tien euro besteding een muntje. Deze muntjes kunnen gedoneerd worden in een koker achter de kassa die de school naar keuze vertegenwoordigt. Elke week worden de munten geteld en levert dit een bedrag op. De actie gaat tien weken duren en zo kan elke school betrokkenen vragen mee te sparen. “Want iedereen kent wel een kind, buurmeisje of kleinzoon die naar een van de scholen gaat,” aldus Kim van de Worp.

De Heinose scholen zijn al in een vergevorderd stadium als het gaat om ideeën en ontwerp van het plein. Naar verluidt richten alle scholen het plein duurzaam en met groenelementen in. Daarin heeft bijvoorbeeld OBS de Springplank de intentie om haar logo ‘Hoofd, Hart & Handen’ op ludieke manier in het plein te verwerken. “Dit logo symboliseert de kernbegrippen Leren, Welbevinden & Ervaren die wij als school primair in onze visie hebben staan,” aldus directeur Edwin Solen. Dat de scholen zelf ook druk bezig zijn met het organiseren en uitzetten van plannen om extra geld op te halen, hebben de inwoners in Heino wel gemerkt. Zo heeft De Gouden Emmer strooizout verkocht en zijn de kinderen van De Dolfijn zelf op pad gegaan met prachtige tekeningen die in kaartvorm te koop aangeboden werden. Dit zijn extra initiatieven naast de reguliere oud papier en oud ijzer acties.

De C1000-actie gaat in op maandag 30 januari en eindigt op zaterdag 7 april. Elke week wordt de stand per school bijgehouden en zal C1000 doorgeven hoeveel er per school is opgebracht. Van de Worp hoopt dat de scholen allen met een mooi bedrag deze schoolspaar-strijd zullen afsluiten. “Want alle kleine beetjes helpen.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.