portugese avond in de gashouder

De Gashouder in Dedemsvaart is op zondag 12 februari de locatie van een zeer bijzonder concert. ‘’Fado’’ zangeres Maria Fernandes komt die middag met haar begeleidingsensemble Trovadois naar Dedemsvaart. Zij maken tijdens het concert een muzikale en culinaire rondreis door Portugal.

Fado betekent ‘lot’ en in zijn zuiverste vorm gaat deze melancholieke muziek over de grote mysteries en passies van het leven: liefde, dood, jaloezie en verraad. Het gaat hier om muziek die direct uit de ziel van Portugal komt. De oorsprong van deze muziek is een raadsel. Liggen de wortels in Arabië, brachten de Franse troubadours het mee of is het afkomstig uit Brazilië…? De Fado was er ineens rond 1850 en bereikte in 1940 een hoogtepunt. Koningin van de Fado, de wereldberoemde Amália Rodrigues, werd in 1920 in armoede geboren. Zij wist met haar expressieve stem de Fado weer tot leven te brengen. De populariteit van deze muziek reikte tot ver over de grenzen van Portugal.

In het programma “Pessoa Amália” worden op traditionele wijze Fado’s gezongen. Het is een eerbetoon aan Amália Rodrigues en de veelzijdige Portugese dichter Fernando Pessoa. Maria Fernandes wordt begeleid door Hans Wesseling op Guitarra Portuguesa en Hans van Gelderen op Viola (akoestische gitaar).

Een culinair avontuurtje na afloop van het concert zal de Portugese sfeer helemaal compleet maken.

Het concert begint om 15.00 uur, de Gashouder is open vanaf 14.00 uur. Toegangskaarten zijn aan de kassa verkrijgbaar en kosten 15 euro. Reserveren wordt aangeraden, dit kan via reservering@gashouderdedemsvaart.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.