ontwikkeling de nieuwe landen ii

De ontwikkeling van Dalfsens eerste volledig duurzame woonwijk, De Nieuwe Landen II in Lemelerveld, is een belangrijke stap verder gekomen. Het college van burgemeester en wethouders heeft een aantal besluiten genomen over het vervolgtraject, waaronder het ontwerp van het bestemmingsplan en het ontwerp van een beeldkwaliteitplan. Op de informatieavond op 9 februari wordt het plan aan de inwoners van Lemelerveld gepresenteerd.

Ruimtelijke kwaliteit

In het plan wordt speciaal aandacht besteed aan duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. Het beeldkwaliteitplan, dat aanzetten geeft om deze ruimtelijke kwaliteit te bereiken, gaat zowel over toekomstige woningen als over de openbare ruimte. Zodoende ontstaat een samenhangend kwaliteitsbeeld. Qua kleurgebruik in de wijk is inspiratie geput uit het vroegere landschap van Lemelerveld. Openbare ruimten worden ingericht met hagen, pleinen, verspringende woonstraten en diverse wandelpaden, die doorlopen in het buitengebied. Daken van woningen mogen blauw gekleurd met zonnepanelen. Het kleurenpalet van het vroegere heidelandschap sluit hier goed bij aan. De daken aan de noordkant van het plangebied worden voorzien van natuurlijke dakmaterialen om een geleidelijke overgang naar het buitengebied te realiseren.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is in de planontwikkeling vanaf het begin een leidend principe geweest. Dit komt op een aantal plaatsen tot uitdrukking in een beperking van de benodigde verharding. Aan de noordkant van het plan wordt het straatprofiel bijvoorbeeld smaller, als deze raakt aan de grote groenzone die de wijk met het buitengebied verbindt. Hier is zowel sprake van duurzaamheid met minder verstening als ruimtelijke kwaliteit, met een betere groenbeleving. Opmerkelijk zijn ook de volledig zongerichte verkaveling in de wijk, voldoende afstand tussen woningen en bomen vanwege zonnepanelen, een klimaatbestendig watersysteem en duurzame energievoorzieningen. Zo wordt in de wijk een ‘educatief energie eiland’ gerealiseerd, waarop een kleine windmolen en zonnepanelen zorgen voor de stroomvoorziening van bijvoorbeeld de dimbare LED-straatverlichting. Op de daken van woningen, kunnen ook op de voorkant zonnepanelen worden geplaatst.

Warmwatervoorziening

De warmtevoorziening is nog onderwerp van nader onderzoek. Het college heeft uit vijf varianten twee opties gekozen die de komende tijd uitgewerkt worden. Dit betreft een centraal ketelhuis, waar houtsnippers worden omgezet in warmte of een keuze waarbij particulieren in hun eigen woning een houtgestookte pelletketel plaatsen. Bij beide opties is geen traditionele gasleiding meer nodig in de wijk; die wordt immers overbodig. “Vanwege de sterk stijgende energieprijzen, maken we een keuze voor goede alternatieven. Bij de uiteindelijke keuze van een duurzame energievoorziening moet een zorgvuldige afweging gemaakt worden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.