Home / archiefcentraal / info avond leonardo onderwijs geslaagd

info avond leonardo onderwijs geslaagd

De animo voor deze avond was met 55 aanwezigen goed te noemen; de belangstelling was zelfs zo groot dat er over gesproken wordt om op korte termijn een tweede informatieavond te organiseren.

De aanwezigen kregen uitleg over het Leonardo onderwijs, met als belangrijkste eigenschap de aansluiting bij de capaciteiten van hoogbegaafde leerlingen. Er wordt gewerkt in kleine groepen tot maximaal 20 leerlingen en de ontwikkeling van de individuele leerling staat centraal. Leerlingen kunnen in hun eigen tempo doorwerken. Ze kunnen zich onbelemmerd verbreden, verdiepen en verrijken als het gaat om aardrijkskunde, geschiedenis, kennis van de natuur en wetenschap. In het onderwijsprogramma, dat geheel is opgebouwd rond een 15-tal thema’s, is ook veel aandacht voor kunst, cultuur, dans, drama, muziek, sport en filosofie.

Het is niet zo verwonderlijk dat sommige hoogbegaafde kinderen zich op een reguliere basisschool niet optimaal ontwikkelen. Ze hebben een ontwikkelingsvoorsprong van jaren op hun leeftijdgenoten en ze denken en leren op een andere manier. In het reguliere onderwijs verliezen hoogbegaafde kinderen hun natuurlijke nieuwsgierigheid, gaan onderpresteren, vinden school niet meer leuk, gaan afwijkend gedrag vertonen en komen niet zelden in een sociaal isolement. Dat is niet alleen lastig voor de betrokken kinderen en hun ouders, maar ook voor de betrokken leerkrachten. Daarnaast is het een gemiste kans voor de maatschappij, die zich meer en meer ontwikkelt tot een maatschappij die behoefte heeft aan grote talenten.

De Leonardoscholen zijn geen aparte scholen, maar vormen een afdeling binnen een bestaande school of scholenvereniging. Dat Leonardo onderwijs in een grote behoefte voorziet, blijkt wel uit de reactie van ouders en kinderen. Hun ervaringen zijn zeer positief. “Kinderen gaan weer graag naar school en voelen zich uitgedaagd” is een veelgehoorde reactie. Ouders geven verder aan dat kinderen weer een positief zelfbeeld hebben gekregen, wat ook weer zijn uitwerking heeft op het doen en laten van de kinderen buiten school.

www.demeele.vcpon.nl

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.