huilie huilie doen over hypotheekrente aftrek

Commentaar – 2012 Wordt het jaar van de hypotheekrente-aftrek. Want we moeten nog een paar miljard extra bezuinigen. Het is daarom tijd het echte verhaal te vertellen, want als zelfs Henk en Ingrid tegen opheffing van de aftrek zijn, dan is één ding duidelijk: we snappen niet waar we het over hebben.

Omdat ze iedere vier jaar weer gekozen moeten worden, hadden politici de lange termijn even vergeten, en maakten ze mooie sier met korte termijn regelgeving. Met een beetje hulp van bankdirecteuren zitten we nu dus in een crisis. En die is groter dan gedacht. Dus moeten we nog meer bezuinigen, nog meer dan het kabinet al deed. Maar uiteindelijk komen ze niet onder de afschaf van de aftrek van de hypotheekrente uit.

Dat Henk en Ingrid het allemaal niet zo goed snappen, is trouwens wel logisch. Ze lazen vroeger al niet zo vaak een boek. En nu lopen ze achter een leider aan die niet verder komt dan wat twitteren om uit te leggen wat zijn standpunten zijn. Het volk dom houden, dat is aan Wilders wel besteed. Maar ook hij zal huilie huilie moeten doen als straks de hypotheekrente-aftrek eraf gaat. En de Henks en Ingrids die het eind halen van dit commentaar, zullen begrijpen dat ze daar eigenlijk heel blij mee moeten zijn.

Eerst even vertellen wat de hypotheekrenteaftrek is. Mensen met een huis hebben een hypotheek. Over die hypotheek betalen ze rente aan de bank. Maar die rente mag je van je bruto salaris aftrekken, voordat de belasting bepaalt hoeveel je moet betalen. Dus als je bruto 40.000 euro verdient en je betaalt 6000 euro rente per jaar, hoef je maar belasting te betalen over 34.000 euro. Ofwel: je hoeft over de rente geen belasting te betalen.

Feit 1

De overheid subsidieert op die manier huizenbezitters. Iemand die 10% belasting betaalt (inkomen onder 33.000) krijgt van zijn hypotheekrente 10% terug van de overheid. Iemand die 52% belasting betaalt (inkomen van meer dan 56.000 euro) krijgt dus 52% terug. Hoe meer je verdient, hoe meer je terugkrijgt. De hypotheekrenteaftrek is daarmee de grootste susbidie die de overheid verstrekt, en dat doet ze vooral aan de grootste verdieners met de grootste huizen, waarmee het fabeltje meteen de wereld uit is dat subsidiëren een linkse hobby is.

Feit 2

Gevolg van die aftrek is niet dat je makkelijker een huis kunt kopen, want de makelaar en de banken weten ook donders goed hoe dat met die aftrek werkt. De huizen zijn door die subsidie gewoon duurder geworden omdat de hoogte van je maximale hypotheek bepaald wordt, mede op basis van je aftrekmogelijkheden. Je kunt daardoor niet een groter huis kopen, nee de huizen zijn duurder geworden. Je begrijpt nu waarom een huis in alle ons omringende landen zoveel goedkoper is: daar hebbem ze dat belastingvoordeeltje niet. Nederland is het enige land in Europa met dit systeem.

Feit 3

Het instandhouden van de aftrek kost de staat per jaar miljarden euro’s. Om dat op te vangen is de belasting voor iedere Nederlander zo’n vijf procent hoger dan zonder de hypotheekrente-aftrek. Ook mensen in een huurhuis betalen die vijf procent. Ook mensen in goedkopere koopwoningen betalen die vijf procent.

Feit 4

Mensen in de grootste en duurste huizen hebben het meeste belang bij het instand houden van de hypotheekrente-aftrek. Zij hebben het hoogste inkomen en de hoogste hypotheken. Mensen met hogere inkomsten betalen over hun bovenste deel van het bruto inkomen 52% belasting. Ze krijgen 52% van hun rente terug van moedertje verzorgingsstaat. Mensen met een laag inkomen maar 10%. Hoe meer je terugkrijgt, hoe aantrekkelijker het is je hypotheek niet af te lossen, want via de hypotheekrenteaftrek betaal je dan dus feitelijk maar de helft van je hypotheekrente (de rest is subsidie). Met de rente van nu, is dat twee tot drie procent, dat is minder dan wat je vangt als je het niet afgeloste geld een beetje slim belegt.

Feit 5

Als we praten over de aftrek, lukt het voorstanders van de afschaf nooit het echte verhaal te vertellen. Of dat door journalisten komt die ook tegen afschaf zijn, of door onmacht van linksige partijen? Geen idee. Maar het echte verhaal is dat de plannen niets te maken met de afschaf van álle hypotheekrente-aftrek. We hebben het er even op nagelezen van SP tot D66, van zoveel mogelijk voor de afschaf, tot zo overwogen mogelijk stapsgewijs naar de afschaf. En wat je dan ziet is dat geen van de partijen direct wil afschaffen. Eerst maar eens beginnen met de tophypotheken, met mensen die meer dan een half miljoen aan hypotheek hebben, en mensen die in een belastingschaal van 52% zitten. Dan, in een tijdsbestek van tien jaar, steeds de grenzen iets verschuiven. Nog niet eens tot algemene afschaf, maar bijvoorbeel dat half miljoen met 10.000 euro per jaar verlagen, en die 52% ieder jaar een procent minder subsidiëren. Dus over tien jaar zijn we nog lang niet uitgekomen bij de huizen van onder de drie ton en de salarissen tot 50.000 euro, de grenzen die de SP stelt.

De overgang naar afschaffing gaat volgens de plannen van zowel SP en D66 zo langzaam dat we er over dertig jaar pas klaar mee zijn. Daarom komen ze met een toevoeging: alle hypotheken, oud of nieuw, mogen maar dertig jaar profiteren van de aftrek.

De enige reden dat de hypotheekrente-aftrek nog bestaat, is dat politici om de vier jaar herkozen moeten worden. Dus op korte termijn is die aftrek niet zo populair. Op lange termijn lijkt het echter op alle fronten beter. De huizenprijs zal dalen ja, maar dat doet ie nu ook. Omdat de markt op slot zit. Kijk je naar Duitsland, dan blijken huizen als zoete broodjes over de toonbank te gaan. Ze hebben een vaste waarde, er dreigt geen afschaf van subsidie, Duitsers beleggen zelfs in huizen. De bouw doet het daar goed. En dat is de motor van de economie.

En toch zijn veel Nederlanders tegen afschaf van deze grootste subsidie die Nederland kent. We laten ons graag uitleggen wat we over het hoofd zien.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.