Home / archiefcentraal / geslaagde overblijfouders

geslaagde overblijfouders

Door Nanda van Spijker – enheid te bieden zich te ontwikkelen,” aldus Rutger Dijsselhof, coördinator overblijfouders.

Samen met zijn vrouw Mirjam is Rutger Dijsselhof verantwoordelijk voor de tussenschoolse opvang (TSO) op Basisschool de Tweemaster. “We zijn inmiddels drie jaar bezig met een fijne club van overblijfvaders en -moeders die naast het verzorgen van de opvang, ook hun bijdrage leveren met inbreng van ideeën en verbeterpunten, waaronder een overblijfabonnement in plaats van strippenkaarten. Deze inzet zie je terug in de kwaliteit van onze organisatie,” vertelt Mirjam. Dat de inzet hoog is blijkt wanneer de overheid landelijk de TSO oplegt dat minimaal vijftig procent van de overblijfouders opgeleid moet zijn.

“Bij ons hebben eenentwintig ouders deelgenomen aan de training. Een enkele niet, omdat zij beroepshalve al beschikken over de competenties. Er bestaat vanuit de TSO veel belangstelling voor ontwikkeling van de overblijfouders, in het voorjaar van 2011 heeft een derde van de ouders het EHBO-, en het kinder-EHBO-diploma gehaald. Wij vinden het belangrijk datgene te kunnen aanbieden wanneer daar behoefte aan is,” redeneert Rutger Dijsselhof.

Naast dat het verplicht is, helpt het de overblijfouders ook om via de TSO-cursus zich te ontwikkelen in het positief leiding geven aan kinderen, conflicten tussen én met kinderen op te lossen. In de training kwam onder andere basisvaardigheden aan de orde in het aangeven van grenzen en regels stellen, het geven van aandacht, het prijzen en belonen.

Deelnemende overblijfmoeders Jeanet Timmerman en Rolanda Rabbinge zijn positief over de cursus, waarvan de afronding plaatsvond met het uitreiken van certificaten op dinsdag 10 januari bij Trainingsbureau Dé Praktijkgroep in Nieuwleusen. “Dat we de gelegenheid kregen om deze cursus te doen was erg fijn,” vertelt Jeanet. “Wanneer je een kind wilt corrigeren, zeg je soms iets onbewust op een verkeerde manier, waardoor dat een negatief effect kan veroorzaken. Met deze training krijg je handvatten aangereikt hoe je een kind kunt aanspreken op zijn ongepaste gedrag op dat moment. Het is de kunst dat op een positieve manier te doen.” Rolanda geeft aan dat het niet eenvoudig is om een gewoonte te doorbreken, en heeft zich voorgenomen om storend gedrag positief te benaderen.

“Het zal soms best wel eens lastig zijn, maar ik ga het zeker proberen met de aangeleerde vaardigheden van de training.” Tijdens de cursus blijkt dat de groep cursisten vooral de praktijksituaties leerzaam vinden in combinatie met het trainingsmateriaal van het trainingsbureau. Maar ook luisteren naar elkaars ervaringen, het opdoen van ideeën. Volgens basisschooldirecteur Sangers was de certificatie van groot belang: “Het gaat erom wat je hebt geleerd, nog belangrijker is wat je ermee doet. Ik ben blij met de gecertificeerde ouders, tof!”

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.