Home / archiefcentraal / geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst vno ncw

geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst vno ncw

Jur Zandbergen, voorzitter van VNO-NCW Noordoost-Overijssel, noemde in zijn welkomstwoord de positieve kracht van deze regio’s. Er is veel negatieve berichtgeving over de economie en Europa. “Het hanteren van het rode potlood voor alle fouten is blijkbaar succesvol, maar leidt tot snelle veroordeling en leedvermaak. En dat leidt weer tot schade aan mensen en bedrijven. Het is de kunst om steeds weer aanleiding te vinden om opnieuw naar de situatie te kijken en de mogelijkheid te benutten voor nieuwe kansen”, aldus Jur Zandbergen. Hij benadrukt dat er kansen liggen door meer samenwerking.

Dr. George Gelauff, onderdirecteur van het Centraal Planbureau (CPB), gaf de aanwezigen een vooruitblik op 2012 en een economische analyse van deze regio, waar zullen in de toekomst de kansen en bedreigingen liggen? Volgens de heer Gelauff moet worden ingezet op het creëren van sterke steden en het aantrekken en vasthouden van slimme mensen.

Drs. Theo Rietkerk, gedeputeerde Economische Zaken van de Provincie Overijssel, beaamde het belang van aantrekken en vasthouden van slimme mensen. Niet alleen op universitair en HBO niveau, maar ook op MBO en VMBO niveau. Goed opgeleid personeel uit de regio moet in de regio worden behouden.

“Overijssel investeert! In tijden van achteruitgang moeten we vooruit investeren”, aldus Theo Rietkerk. Hij noemt in dit verband de A1 en N35. Voor N340/aansluiting A28 moet nog een oplossing komen. Tevens vroeg hij aandacht voor de dreigende schaarste aan energie en grondstoffen. Op basis van businesscases moet samen met ondernemers worden ingezet op duurzaamheid. Niet met subsidies, maar samen investeren en faciliteren.

De innovatiekracht van het mkb is onderbelicht gebleven in het Topsectorenbeleid van het kabinet. Overijssel moet niet gezien worden als achterland. Veel innovaties zijn niet geconcentreerd in één grote stad, maar verspreid over de hele regio. Hij doet een open uitnodiging aan het bedrijfsleven om samen keuzes te maken, door te programmeren samen met de kenniscentra, waarbij het bedrijfsleven de lead heeft.

Jacco Vonhof, voorzitter VNO-NCW IJsseldelta, sloot het officiële gedeelte af met een oproep aan alle aanwezige ondernemers en bestuurders, om ondernemers die nu in zwaar weer zitten en het moeilijk hebben te steunen en waar mogelijk te helpen er weer bovenop te komen. Deze regio kenmerkt zich door dynamiek en kansen benutten, aldus Vonhof.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.