Home / archiefcentraal / expositie azat malikov en leerlingen

expositie azat malikov en leerlingen

Wethouder Scheele zal in de bibliotheek aan de Chevalleraustraat een expositie openen met werken van Ommer schilder Azat Malikov en een vijftal van zijn leerlingen. Azat Malikov is inmiddels geen onbekende meer in Ommen. Nadat hij zeven jaar geleden hier neerstreek en een atelier begon, hebben heel wat belangstellenden zich bij hem gemeld voor schilderlessen. De deur van zijn atelier staat altijd open en de leerlingen melden zich spontaan bij hem aan. Een vijftal van hen exposeert nu in de bibliotheek.

Ge den Boer-Jager, de oudste van het stel is nog maar een jaar geleden begonnen met schilderen. Door omstandigheden kwam zij alleen te staan en omdat ze niet van plan was achter de geraniums terecht te komen, zocht ze naar een leuke hobby. Door de gezamenlijke lessen heeft ze veel contact met anderen. Toch vindt ze het schilderen ook bijzonder rustgevend.

Babette Duinkerken schildert en tekent al van jongs af aan. Zij voelt zich door de lessen van Azat gestimuleerd en geïnspireerd. Zij werkt met verschillende technieken, op de expositie zijn onder andere twee landschappen te zien. Voor haar is het proces van wording net zo belangrijk als het resultaat.

Van Rindeltje Doornbos hangen een zestal tekeningen die zij al in 1983 gemaakt heeft op de expositie. Dit ter vergelijking met de op mandala’s geënte dromenvangers en totemdieren die ze nu maakt. Haar inspiratie kreeg zij van haar vader die ook schilderde, les kreeg ze onder andere van Eppo Smidt uit Hasselt.

Inez Veurink kwam aanvankelijk met haar dochter mee naar de lessen van Azat Malikov. Om de wachttijd te overbruggen gaf Azat haar een doek in handen en moedigde haar aan om met penseel aan het werk te gaan. Nu werkt ze enthousiast aan haar kleurrijke landschappen die haar nieuwsgierige blik naar de wereld goed weergeven.

De benjamin van de groep, Richard Stoeten, hield zich bezig met muziek. Als pianist/toetsenist had hij zijn draai gevonden. Maar ook hier had Azat een grote invloed op de ommekeer bij deze gedreven kunstenaar. Hij schildert en tekent met alle materialen, onder andere het niet zo veel meer gebruikte Oost-Indische inkt en ook zijn onderwerpen beslaan een breed scala: landschap, dieren, stillevens, noem maar op. In het Kunstpunt in Dalfsen heeft hij inmiddels al geëxposeerd en nu dus in Ommen.

De expositie, die wordt geopend op 14 januari om 10.30 uur, is tot 12 februari tijdens de openingsuren van de bibliotheek te bezichtigen.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.